Читај ми!

Млекари упозоравају политичаре

Крај недоумицама око исправности млека најављује се за следећу седмицу. Млекари поручују политичарима: Не обрачунавајте се преко наших леђа. А грађанима: Млеко је здраво, слободно га пијте. Влада проверава да ли је сточна храна извор афлатоксина у млеку, а стучњаци немају дилему - то је једини пут да тај токсин доспе у млеко.

Бригама због исправности млека ускоро ће доћи крај, јер ће, према речима министра пољопривреде Горана Кнежевића, за највише недељу дана у радњама бити потпуно здраво млеко, без сумњи на присуство токсина.

Секретаријат за пољопривреду Војводине тражи од Републичке владе да уредбом обавеже произвођаче млека да откупљују млеко од сељака, а млекари поручују политичарима да се не обрачунавају преко њихових леђа. Грађанима поручују да је млеко здраво и да га слободно пију.

Влада ванредном контолом сточне хране проверава да ли је она извор афлатоксина у млеку, стучњаци немају дилему и кажу, то је једини пут да тај токсин доспе у млеко.

Драган Шефер са Ветеринарског факултета у Београду каже да постоје три ствари које треба урадити - или да уклонимо заражени кукуруз или да га разредимо, земенимо алтернативим или употребимо додатке које би умањили штетни ефекат микотоксина.

Немања Станишић из Фабрике сточне хране Јабука из Панчева каже да се у њиховој сточној храни већ дуже користе апсорбенти. "То није нешто што се дешава од пре пар дана, то је наша законска обавеза као произвођача", каже Станишић.

И они који то до сада нису чинили, од понедељка ће морати.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић рекао је да ће од понедељка делити супстанце чији је циљ извлачење токсина из организма, уколико они постоје. "У најкраћем року очекујем да имамо комплетно здраво млеко за недељу дана на полицама", рекао је Кнежевић.

И док министар понавља да су аферу с млеком направили они који би да зараде на увозу генетски модификоване хране за животиње, произвођачи оптужују политичаре да се преко њих обрачунавају и већ сада имају проблем због смањене потрошње.

Сања Бугарски из Асоцијације произвођача млека у Војводини каже да је млекара Сомболед послала допис да произвођач доноси 50 одсто произведеног млека. "Шта да ради човек који производи 100 са 50 литара млека", пита Бугарски.

"Наравно да ће поново доћи до покоља стоке и оно мало што је остало и морам да дам податак да смо са милион сишли на на 400.000 крава, а сада ако буде 200.000, биће добро", каже Дејан Трајковић из Асоцијације произвођача млека у Војводини.

Произвођачи тврде да је млеко здраво, а стручњаци да регистроване концентрације афлатоксина нису опасне по здравље.

Проф Славица Вучинић, начелница Националног центра за контролу тровањаса ВМА каже да не постојио ризик по здравље уколико је неко био изложен тим концентрацијама које су детектоване у млеку. Према њеним речима, то је максимално безбедна концентрација која се може допустити.

И још неке дилеме отклањају стручњаци - афлатоксин у месу не би требало очекивати, али, како је отпоран на високе температуре, има га у производима од млека.

"Ако га има у млеку не можемо га никако уклонити из млека, према томе у киселом млеку, у јогурту га има у тој количини у којој га има и у млеку. Са сиревима је мало другачија прича, све зависи од врсте сира", каже професорка Пољопривредног факултета Драгослава Радин.

Слађана Шобајић са Фармацеутског факултета у Београду каже да наша земља нема лимит за млечне производе и то може да буде један од разлога што они тренутно нису део контроле.

Држава је предузела мере да грађани на распоалгању имају здраво млеко, али ће и испитати сумње да иза приче о затрованом млеку стоје одређене интересне групе, поручују министарка здравља и председник Скупштине.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи