Читај ми!

Јевреји славе Пурим

Јевреји широм света славе Пурим, у спомен чудесног спасења Јевреја из персијског ропства пре више од 2.400 година. Овај празник слави се у кругу дома, уз даривање блиских и сиромашних, а посебна пажња се посвећује деци.

Уз радост и празнично расположење, јеврејска заједница слави Пурим, дводневни празник у спомен чудесног спасења Јевреја, пре више од 2.400 година.

"Пурим се слави у домовима окупљањем целе породице, а посебно се посвећује пажња деци, која се обилно даривају слаткишима", преноси Верска информативна агенција.

Овај празник се обележава у спомен чудесног спасења Јевреја из персијског ропства у време цара Ахасвера.

Цар је донео одлуку да се побију сви Јевреји, али је његова жена, царица Јестира, која је скривала од њега да је пореклом Јеврејка, успела да својом умешношћу и лукавством спасе свој народ.

Цар је касније укинуо указ о уништењу јеврејских поданика, а његова жена постала је херој Јевреја за сва времена.

Овај празник је за Јевреје веома весео, а у Израелу се приређују карневали и балови под маскама.

Уочи празника прописан је Јестирин пост. Заповест празника Пурим је даривање, не само блиског, већ и непознатог и сиромашног. Због лунарног календара, Пурим је променљивог датума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи