Читај ми!

На бувљак и по сир

Шверц цвета у Бачкој, а нелојална конкуренција затвара мале радње. Роба из Мађарске нелегално се продаје по бувљацима и кућама, а држава остаје без прихода од царине, ПДВ-а, акциза и пореза на зараде.

На северу Војводине цвета шверц, а легални трговци пропадају. Роба се нелегално продаје по бувљацима и кућама, а држава остаје без прихода од царине, ПДВ-а, акциза и пореза на зараде. Из Уније послодаваца упозоравају да, уколико држава хитно не реагује, постоји опасност да свака друга мала радња у Бачкој ускоро буде затворена.

На само петнаестак километара од граничног прелаза са Мађарском, налази се суботички бувљак. Како је роба у Мађарској знатно јефтинија, сивим каналима брзо завршава на пијацама и бувљацима с друге стране границе. Трапист и димљена кобасица на тезгама коштају по 400 динара, а у радњама двоструко више. Чоколада је тамо 70, а у радњи 120 динара. 

У малу радњу Зорана Јурића у Суботици дуго нико није ушао. Каже, пазари су мизерни, јер муштерије све веће куповине обављају на пијацама и бувљацима.

Јурић каже да је недавно морао да отпусти једног запосленог. "Ако се овако настави буквално ћу морати да ставим кључ у браву. Немамо никаквих начина да се изборимо са нелојалном конкуренцијом пошто ценовно никако не можемо да парирамо њима", каже Јурић.

Имре Берењи, такође власник једне мале радње из Чантавира, каже да легално ради и да једва опстаје у послу.

"На име ПДВ-а што плаћам сваке године држави, могао сам да изградим једну кућу у свом месту. Држава ме уопште не штити, зато што свака улица има неку нелегалну продавницу или постоји шупа одакле продају мађарску робу", прича Берењи.

Шверцери имају вишеструку корист од махом прехрамбених производа које доносе из Мађарске.

Саша Прерадовић из Уније послодаваца Србије каже да робу купљену у Мађарској пријављују на изласку из Мађарске где добију поврат пореза од 27 одсто.

"Нелегалним каналима ту робу уносе у Србију и та роба је у старту 40 до 50 одсто јефтинија него у нашим продавницама", каже Прерадовић.

У Републичкој тржишној инспекцији знају за проблем. Кажу, слично је на територији целе Србије.

Начелник Републичке тржишне инспекције Горан Мацура каже да ће пробати да реше проблем у координацији са локалном самоуправом, са њиховим инспекцијама, а такође и са другим инспекцијама које су задужене за борбу против сиве економије.

Због пада стандарда, тешких услова пословања и нелојалне конкуренције, прошле године у Суботици затворена је свака десета мала радња.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи