Читај ми!

Ко су Роми из користи?

Погодности при упису у школу или на факултет које имају ђаци ромске националности разлог да све више припадника других народа мења свој национални идентитет у ромски. Председник Националног савета Рома Витомир Михајловић каже да је циљ да се заустави та "једнократна" припадност ромској заједници.

Од 2005. године, Национални савет ромске мањине, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и Министарством просвете, спроводи акцију уписа ромских ученика у средње школе и на факлутете. Због погодности које су том акцијом омогућене Ромима, све више припадника других народа мења свој национални идентитет у ромски, кажу у Националном савету Рома.

Ромски ђаци који полажу пријемни испит добијају 30 бодова при упису, имају могућност уписа жељене школе, добијања стипендије и смештаја у студентским и ђачким домовима.

Пре две године 21-годишња студенткиња фармације М.М. из Прокупља определила се да своју дотадашњу нациналност замени ромском.

"Ја сам по националности Српкиња и припадник, дакле, већинског народа. За одређене бенефиције сам сазнала кроз лични рад, стога сам се изјаснила као припадник ромске националности. Стекла сам одређене бенефиције које ми доносе велико олакшање", објаснила је М.М.

У Ромском националном савету истичу да већина свој национални идентитет мења у ромски углавном због користи. Портпарол Ромског националног савета Иван Васић каже да их Савет мора прихватити када дођу са потврдом да су Роми.

"Ми смо свесни да нису Роми и свесни смо да ће само искористити афирмативну акцију, а сутра ће престати да буду Роми. Значи то су Роми за једнократну употребу. И они сада представљају проблем", истиче Васић.

Председник Националног савета Рома Витомир Михајловић каже да је циљ да се заустави та "једнократна" припадност ромској националној заједници.

"На тај начин хоћемо да створимо простор да што више припадника ромске националне заједнице буде уписано на факултете", рекао је Михајловић.

Представници ромске националне заједнице писменим путем обратиће се и служби заштитника грађана.

Право на национални идентитет је субјективно и свако може слободно да се идентификује са неком етничком заједницом, каже заменик заштитника грађана Горан Башић.

"Просто то је могуће и изражава потребу и осећања људи. Међутим, ако је то предмет злоупотребе и повод за мењање тог идентитета јесте стицање неког користољубља, онда је то проблем не само моралне природе, већ и проблем на који треба држава да реагује", објаснио је Башић.

У Србији, према последњем попису из 2011. године, живи око 150.000 припадника ромске заједнице. Примена афирмативних мера, намењених школовању ромске популације, до сада се односила на 1.500 средњошколаца и више од 600 студената.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи