Читај ми!

Ускоро у продаји потпуно здраво млеко

Највише за недељу дана у полицама наших продавница имаћемо потпуно здраво млеко без сумњи на афлатоксин, каже министар Горан Кнежевић. Министар истиче да млеко које је повучено из рафова није неисправно, већ да је то учињено из предострожности.

Министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић рекао је да ћемо највише за недељу дана у полицама наших продавница имати потпуно здраво млеко без сумњи на присуство канцерогеног афлатоксина. Нема разлога за панику, до сада нађене концентрације афлатоксина нису опасне по здравље, кажу стручњаци.

"За који дан биће готове анализе кукуруза у складиштима Дирекције за робне резерве, и тада ћемо са извесношћу знати колике су количине кукуруза које нису заражене. Намеравамо да сав тај кукуруз поделимо фармама како бисмо у најкраћем могућем року отклонили било какве сумње у присуство афлатоксина", рекао је Кнежевић приликом узорковања сточне хране у Фабрици сточне хране "Јабука" у Панчеву.

Он је најавио да ће произвођачима од понедељка бити подељена супстанца која ће у најкраћем року поспешити излучивање токсина, тамо где постоји.

"Уверен сам да је ово кампања неких лобија чији је циљ да се наша сточна храна повуче с тржишта како би се увозила јефтинија у којој има генетски модификованих организама", поновио је министар.

Кнежевић је истакао да млеко које је повучено из рафова продавница није неисправно, већ је то учињено само из предострожности.

Истакао је и да ће Влада санкционисати оне који су узнемиравали јавност и изазвали пометњу на тржишту, али и да ће он прихватити одговорност за све евентуалне пропусте његовог министарства.

Кнежевић је рекао да Министарство пољопривреде наставља са ванредним контролама сточне хране на фармама и у фабрикама, као и анализама кукуруза из робних резерви. 

"Ми од 1972. године вршимо узорковање и утицај афлотоксина у млеку и до сада никада није било проблема. Сад смо дошли у ванредну контролу и резултати наших анализа знаће се за 48 сати", истакла је Сања Челебићанин, начелница републичке Ветеринарске инспекције.

У наредних недељу дана ветеринарски инспектори ће обићи свих 76 фабрика за производњу сточне хране на територији Србије и узорковаће сву храну која се испоручује фармерима.

Немања Станишић, извршни директор "Јабуке" је истакао да је њихова законска обавеза да примењују све прописане стандарде у произвдоњи сточне хране и да се они као сертификовани произвођачи тога стриктно и придржавају.

Министар Кнежевић је рекао да је Фабрика сточне хране "Јабука" једна од 76 највећих фабрика сточне хране у Србији, која је између осталог и извозник.

Ова фабрика из Панчева има и своју лабораторију и производи 80.000 тона сточне хране годишње, а досадашње контроле нису показале да има било каквих проблема у квалитету робе.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи