На провери и млеко и политика

Млеко и млечни производи исправни, саопштава Влада и најављује истрагу о томе да ли неко намерно уништава српску агроиндустрију. У радњама нема сумњивог млека и то захваљујући трговцима који су га самоиницијативно повукли из продаје, закључак је Ветеринарске инспекције.

Млеко и производи од млека који се продају у Србији су исправни и немају штетне последице на здравље грађана, закључак је седнице Владе Србије. Детаљно се ванредно анализирају млеко и млечни производи и сточна храна, а појачана је и контрола увозног млека.

Из Немањине најављују истрагу због сумњи да се нетачним информацијама о наводно неисправном млеку уништава српска агроиндустрија.

У радњама нема сумњивог млека и то захваљујући трговцима који су га самоиницијативно повукли из продаје - закључила је Ветеринарска инспекција после јучерашње провере.

Начелница инспекције Сања Челебићанин каже да спорног млека с повећаним процентом афлатоксина, не би требало да буде у продавницама и позвала грађане да ако пронађу такво млеко обавесте инспекцију.

Млеко које је требало да буде повучено пронађено је јуче у око 20 радњи већих трговинских ланаца и мањих продавница у Београду, али је данас пошто је инспекција направила записнике и издала решења оно ван промета, рекла је Челебићанин.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић каже да су узорци млека данас послати у Холандију и да за пет до шест дана очекује резултате.

У међувремену је још једна домаћа лабораторија, на захтев покрајинског секретара за пољопривреду, потврдила још веће концентрације афлатоксина у млеку. Горан Јешић каже да су подаци поуздани, али их не саопштава, јер лабораторија није акредитована за ту врсту анализе.

"Ти резултати су онакви, нажалост, како смо очекивали да што већим конзумирањем хране ни продукти нису како треба. Ми смо као одговорни људи јуче одлучили да формирамо радно тело, и заједно са ФИНС-ом наложили бесплатно испитивање сточне хране фармера, јер одатле почиње проблем", рекао је Јешић.

Ванредна контрола сточне хране

На свим великим фармама и у фабрикама почела је ванредна контрола сточне хране. Већ у понедељак ће се знати да ли је она узрок тровања млека, каже министар пољопривреде.

"Наравно да они који имају такву храну да ће њима бити та храна одузета, треба да буде уништена а њима ћемо омогућити да добију храну којима ће моћи да прехране говеда", каже министар Кнежевић.

А на релацији Београд - Нови Сад и даље кључа расправа: да ли је неко намерно прикривао податке о повећаном афлатоксину у млеку, како тврди Јешић, или је цела прича последица интереса увозника, монополиста или политичара, како каже Кнежевић. У једном се слажу - неко ће морати да одговара.

Држава има своје механизме, ја нисам правник, али верујте неко ће одговарати, сигурно таман то био и ја", каже министар Кнежевић.

О млеку се расправљало и у Немањиној. Влада умирује грађане и тражи истрагу.

"Надлежне службе ће истражити сумње да се нетачним информацијама о наводно неисправном млеку уништава српска агроиндустрија и тржиште и покушавају створити услови да се у Србију увози сточна храна од генетски модификованих организама", наводи се у саопштењу Владе.

После јучерашње одлуке црногорске владе да обустави производњу млека док се не заврши провера његове исправности, загребачки "Дукат" је обуставио откуп свежег млека са 180 фарми у источној Хрватској.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи