Читај ми!

Телеком задржава монопол?

Тржиште фиксне телефоније у Србији још увек није слободно иако је монопол Телекома законски престао пре седам година. Рател је одлучио да грађани од 1. децембра прошле године могу да пренесу број код другог оператера али Телеком је одложио рок. Оператери се жале на непоштовање закона.

Монопол Телекома Србије на тржишту фиксне телефоније законски је престао пре седам година, али тржиште још није слободно. Иако је Републичка агенција за електронске комуникације (Рател), одлучила да грађани од 1. децембра 2012. године могу да пренесу број фиксног телефона код другог оператора, Телеком је одложио рок, а да није најавио нови.

Оператери кажу да губе кориснике који желе да пређу у њихову мрежу и питају зашто се не поштује закон. Свој број код новог оператора још није могуће пребацити. Ес-Бе-Бе и Орион одавно имају спремне понуде за потенцијалне кориснике, али не и одговор на питање када ће то бити могуће.

"Рател од нас тражи да на сваки захтев реагујемо у року од 15 дана што ми и чинимо, али одговор на питање када ће да се крене са преносом броја и ко ће да сноси трошкове за сваки дан Телекомовог одлагања ми још увек немамо", објашњава портпарол оператера Ес-Бе-Бе Јована Лукић.

Рател истиче да је свој технички део посла, а то је припрема централне базе пренетих бројева, завршио у септембру 2012. године.

"Телеком Србија је дописом из новембра обавестио Рател да, због сложених административно-техничких питања, још није у могућности да са сигурношћу одреди тачан датум када ће бити спреман за увођење преносивости броја у својој фиксној мрежи", наводи се у саопштењу Ратела.

Нови датум биће одређен чим Рател и Министарство добију изјашњење Телекома о спремности њихове инфраструктуре за примену услуге преносивости броја.

Не наводећи када би то могло да се деси, у Рателу кажу да ће о будућим корацима одлучити после добијања изјашњења Телекома и консултација са Министарством спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

"Велики је интерес Телекома да што дуже очува све врсте монопола и сасвим је логично да он онда наводи и техничке и административне разлоге и он ће то радити докле год може зато што је то у његовом интересу. Циљ прописа би и требало да буде да уништава монополе зато што је то у интересу оних који их користе", истиче економиста Милан Ковачевић.

У Правилнику, који је Рател донео средином прошле године, пише да је оператор дужан да омогући претплатнику да промени оператора и задржи број, уздржавајући се притом од отежавања или спречавања преноса броја. За оне који не поштују те одредбе, Закон о електронским комуникацијама предвиђа казне од пола милиона до два милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи