Читај ми!

Солидарношћу против насиља над женама

Aкцијa "Милијарда устаје - прекидамо ланац насиља над женама" одржана у Новом Саду. Активисткиње поручују да су жене јаче кад су солидарне и да само тако могу да прекину ланац насиља. Међутим, свега неколико десетина Новосађана подржало акцију.

Женска солидарност је важна, јер су жене тако јаче и могу да се побуне и прекину ланац насиља над њима, порука је активисткиња које су данас у Новом Саду одржале акцију "Милијарда устаје - прекидамо ланац насиља над женама".

Плесни перформанс и акцију "Милијарда устаје - прекидамо ланац насиља над женама" организовало је удружење Алумнисткиње родних студија на главном тргу у Новом Саду као део истоименог глобалног протеста против насиља и силовања жена и девојчица.

"Акцију у Новом Саду смо организовале на више нивоа кроз сарадњу са институцијама и невладиним организацијама чији су нам се представници придружили и исказали свој став", рекла је агенцији Бета активисткиња Силвија Дражић.

Централни догађај акције, као и у више од 200 земаља света, био је плесни перформанс уз песму Тене Кларк која је препевана на српски језик.

Силвија Дражић каже да су многе критике упућене на рачун те глобалне акције чији су организатори изабрали Дан заљубљених на скретање пажње на проблем насиља над женама.

"Феминисткиње су намерно ово урадиле, јер су хтеле да критикују тај грађански романтични амбијент, јер није само то љубав. Љубав може имати много горе и ружније облике на које скрећемо пажњу", истиче Силвија Дражић.

Дражићева каже да је свега неколико десетина грађана дошло да подржи ову акцију, те да је то одраз патријархалних стереотипа који у Србији владају и који још не допуштају женама да изађу и јавно кажу "не насиљу".

Акцију су подржали и покрајински омбудсман, покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Завод за равноправност полова, Центар за родне студије, Универзитет у Новом Саду и више од 20 институција и организација.

Акција у Новом Саду део је глобалног пројекта које су иницирали активисти светске организације "V-day", а у акцији учестовје више од 200 земаља света у којима је данас у подне одиграна иста кореографија и отпевана иста песма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи