Читај ми!

Добри односи Србије и Кине

Односи између Србије и Кине су добри и пријатељски и постоје велике могућности за њихово унапређење, сагласили су се вечерас министар просвете Србије Жарко Обрадовић и кинески амбасадор Џанг Вансјуе у Београду на свечаној прослави поводом Кинеске нове године.

На свечаности поводом Кинеске нове године министар просвете Србије Жарко Обрадовић и амбасадор Кине Џанг Вансјуе сагласили се да су односи између Србије и Кине добри и да има много простора за њихово унапређење.

"Мало је земаља у свету наше величине и броја људи који имају тако добре, моћне и утицајне пријатеље као што је Народна Република Кина и ми од тога можемо имати само користи", рекао је Обрадовић.

Он је изразио задовољство што су односи између Србије и Кине, како је рекао, одлични и изнео очекивања да ће они бити још бољи, поготово у области просвете и науке.

"Договорена је реализација заједничких пројеката, разматра се могућност оснивања заједничког института, Кинези су понудили да помогну у области научно-технолошких паркова, а у области просвете проширује се сарадња међу факултетима", рекао је министар просвете.

Кинески амбасадор Џанг Вансјуе је рекао да су Кина и Србија добри пријатељи и партнери и да се сарадња између две земље одвија успешно на свим пољима.

"Ми поклањамо велику пажњу развијању традиционалног пријатељства и прагматичне сарадње са Србијом", истакао је Вансјуе и најавио много нових контаката у политичком смислу између две земље и у новој години.

Према његовим речима, нова српска влада је након формирања, приоритет свог рада ставила на побољшање стандарда и живота грађана у оквиру напора за излазак из економске кризе и у том смислу Србија ради на привлачењу страних инвестиција.

"У тој области постоји велика шанса за сарадњу, на пример у области изградње мостова, путева и енергестких пројеката", рекао је амбасадор подсећајући да има пуно кинеских предузећа која раде у Србији и да постоји велико интересовање за сарадњу и на кинеској и на српској страни.

Свечаности су заједно са бројним гостима, присуствовали заменик председника општине Нови Београд Немања Цабунац и директор Института Конфучије Радосав Пушић који је најавио велике планове института за ову годину у настојању да се кинески језик и култура приближе што већем броју људи.

Прослава под називом "У сусрет години змије" почела је изложбом фотографија, а приређен је пригодан музички програм, док су чланови Ћигонг савеза Србије одржати презентацију борилачких вештина.

Кинезима у недељу, 10. фебруара, стиже Нова година по лунарном календару, а њихов 12-огодишњи зодијак ће прећи од змаја у годину змије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи