Читај ми!

Грип не пита за печат

Проблем деце, трудница и породиља који немају здравствено осигурање, још увек није решен. Министарка здравља тврди да ће, без обзира на неплаћене доприносе, сви бити примљени и добити потпун третман.

Не назире се крај проблему деце, трудница и породиља који немају здравствено осигурање, јер фирме преко којих су осигурани однедавно не плаћају доприносе. За разлику од њих, у предузећима која су старе неплатише, проблема нема. Тај пародокс је пре две недеље изненадио и надлежне, али се, у међувремену, ништа није променило.

Уместо да реши проблем деце, трудница и породиља, без обзира на неплаћене доприносе, правилник донет пре три месеца поделио их је на две категорије: оне чије фирме не плаћају доприносе већ дуже и оне чија предузећа то не чине од 9. августа 2011. Ови други не могу да добију потврду уз коју имају бесплатне здравствене услуге. Ипак, министарка здравља Славица Ђукић Дејановић тврди да, без обзира на то, имају потпун третман.

"И они ће бити примљени и у болницу, добиће лек, добиће сву дијагностичку процедуру, имаће сва права као и осигурана лица. То се већ догађа. Редовно добијам извештаје са терена и то је реалност. Ако има неког случаја да није тако, ја бих волела да видим који је то", наводи министарка здравља.

Ипак, реалност мајке шестогодишње Ање Гуљаш, која је добила упалу уха, другачија је.

Према речима Сање Гуљаш, упут за специјалисту не могу да добију јер компјутери блокирају истог момента, а систематски преглед не могу да ураде без оверене књижице, а не могу ни да плате јер за децу са неовереном здравственом књижицом то није могуће.

Спорни Правилник само је једна од ставки којом се бави заштитник грађана. Крајњи циљ је иницијатива коју треба да потпишу и синдикати и послодавци – да, у складу са Уставом, запослени има пензијско и здравствено осигурање, док је на држави да уради свој део посла.

"Обавеза државе је да наплати доприносе, а држава, по нашим садашњим прописима, ту своју обавезу преваљује на запослене односно на грађане, оне који су најслабија карика у ланцу" наводи заштитиник грађана Саша Јанковић.

Према подацима Фонда, више од 50.000 грађана нема оверене књижице. За око 16.000 запослених у фирмама у реструктурирању, чије је обавезе преузела држава, Министарство финансија је најављену уплату доприноса, од прошле, одложила за идућу недељу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи