Читај ми!

Уставни суд не служи власти

Председник Уставног суда Србије Драгиша Слијепчевић негирао да је тај суд у свом раду на услузи Влади. Оптужбе на рад суда углавном паушалне процене оних који су преко оспоравања одлука Уставних суда покушали да остваре своје политичке циљеве, истиче Слијепчевић.

Уставни суд Србије у свом раду није на услузи Влади, рекао председник тог суда Драгиша Слијепчевић и додао да ни од актуелне, ни од претходне власти није било притисака или уцена.

"Напротив. Морам да похвалим изјаве већине званичника који су коментарисали одлуке Уставног суда, и били јединствени у ставу да се оне беспоговорно морају извршавати. То је добра порука да се Србија са предизборних обећања политичких партија искрено окреће путу јачања владавине права", рекао је Слијепчевић за Вечерње новости.

Говорећи о захтевима за забрану десничарских организација, Слијепчевић је рекао да ниједан суд на свету неће донети осуђујућу пресуду, ако га тужилаштво не увери да су доказане чињенице на којима заснива своје тврдње.

"Тужилаштво је одавно морало да реагује и у односу на спискове који су се у међувремену појавили. Морало се утврдити ко су особе које су запалиле заставу АП Војводине, која је Уставом прописан симбол те покрајине", рекао је Слијепчевић.

Према његовим речима, то су противправни акти појединаца које надлежни органи морају санкционисати пре него сто Републичко јавно тужилаштво поднесе нови предлог суду за забрану рада удружења чији су они чланови.

Председник Уставног суда је рекао да нема ниједног извињавајућег разлога што Републичко јавно тужилаштво није реаговало ни на много озбиљнији покушај подривања уставног поретка Републике Србије. 

"Реч је о прокламацијама једне војвођанске партије која званично, у свом обраћању јавности које медији преносе, исказује свој став да ће Војводина бити посебна држава која ће се граничити са Србијом, да ће њен статут бити њен устав", рекао је он.

Критике рада суда паушалне оцене

Слијепчевић је оценио да су оптужбе на рад тог суда углавном паушалне процене оних који су преко оспоравања одлука Уставних суда покушали да остваре своје политичке циљеве. "Они који нас нападају најчешће нису ни прочитали наше одлуке", рекао је Слијепчевић.

Коментаришући нападе Демократске странке Србије да Уставни суд "није чувар Устава ако застане у поступку оцене уставности уредбе Владе, заснованим на споразумима са Приштином", Слијепчевић је рекао да је та иста странка својевремено сасвим супротно оценила одлуку суда о утврђивању неуставности појединих одредаба Закона о утврђивању надлежности АП Војводине.

"Прошле године смо решили више од 8.600 предмета, чак три пута више него 2011. Предмет оцене уставности биле су одредбе 21 системског закона, а у чак 16 суд је утврдио неуставност, што је алармантно. Предмет оцене законитости и уставности било је и седам уредби Владе и за свих седам је утврђено да су неуставне. Поред тога, уважили смо више од 2.000 уставних жалби. Ниједног правног аргумента, ниједне озбиљне правне критике на све ове одлуке није било", рекао је Слијепчевић.

Говорећи о захтеву за утврђивање уставности појединих оспорених одредбама Статута АП Војводине, Слијепчевић је рекао да је судија известилац спровео претходни поступак и припремио реферат за припремну седницу суда.

"На темељу тог реферата Уставни суд ће утврдити спорна уставна питања за јавну расправу. Тиме ће се стећи све претпоставке за доношење мериторне одлуке у том предмету", рекао је Слијепчевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи