Читај ми!

Светосавска академија

Свечана академија под називом "Потомци Светог Саве" одржана у Центру Сава. Са академије поручено да дело Светог Саве треба да буде основна порука и данас. Светосавску награду понело 20 ђака, студената, вртића, школа, факултета, новинара, заслужних за развој образовања и васпитања у протеклој години.

Иако се школска слава, Свети Сава, званично обележава 27. јануара, по препоруци Министартсва просвете, већина школа у Србији празник школства обележила је данас, а у Центру Сава одржана је свечана академија под називом "Потомци Светог Саве".

Школску славу као и претходних година, деценија и векова, славимо у свим школама, у свим крајевима Србије, као и земљама и државама у којима наш народ вековима живи и опстаје.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић рекао је на академији да је Свети Сава својим просветитељским радом усадио темеље цивилизације и људске вредности које трају у морални код српског народа.

Обрадовић је рекао да су дела и деловања Светог Саве ослонац и порука и данас када водимо борбу за очување државног интегритета и националног идентитета.

"Само светосавском међусобном слогом и јединством, превладавањем уских страначких и других интереса за рачун нашег општег вишег, државног инетреса, можемо у постојећим, врло комплексним околностима, постићи оптималну меру у одбрани Косова и Метохије, у заштити наших сународника, у јужној српској покрајини и очувању тамошњих наших светиња", поручио је министар Обрадовић.

Обрадовић је рекао да је кључни мотив и главна сврха образовања борба за образовану, модерну, развијену и демократску Србију.

Ове године највише признање Министарства просвете, Светосавску награду понело је 20 ђака, студената, вртића, школа, факултета, новинара, заслужних за развој образовања и васпитања у протеклој години.

"Овде сам зато што свирам гитару и имам јако пуно награда првих места и ово ми јако значи што сам добио награду", истакао је један од лауреата Виктор Нађ из музичке школе Петар Коњовић у Београду.

Прича о Светом Сави је најдужа прича коју прича српски народ. Та прича не стари, нити се умара, и све што причамо, само су њена поглавља. Лик Светог Саве дочарао је и глумац Танасије Узуновић.

Свечаној академији присуствовали су премијер Ивица Дачић и српски министри, његова светост патријарх Иринеј, изасланик председника Србије, представници верских конфесија, Војске Србије, дипломатског кора, Српске академије наука и уметности, ректори, декани, професори, учитељи, ђаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи