Читај ми!

Редовне контроле најбољи лек

Од рака грлића материце сваке године у свету оболи пола милиона жена, а свака друга умре. Србија и даље у врху по броју жена оболелих од ове малигне болести. Стручњаци поручују да су превентивни прегледи најбољи лек.

У Европској недељи превенције рака грлића материце, стручњаци поручују да су редовни прегледи најбољи лек против ове болести. Од ове врсте рака сваке године у свету оболи пола милиона жена, док свака друга умре, а Србија је и даље у врху по броју оболелих.

Рак грлића материце настаје услед инфекције хуманим папилома вирусом који се преноси полним путем. Ту су и други фактори ризика: пад имунитета, пушење, хормонска контрацепција, често мењење партнера.

На клиници Народни Фронт наглашавају важност редовних гинеколошких прегледа као превенцију обољевања од ове малигне болести.

Докторка Снежана Ракић објашњава да симптома обично нема када настане промена на грлицу материце.

"Промена може да буде и до десет година, ако жена не иде на контроле, може да се развије у неке од малигних форми", каже Ракићева.

У поодмаклој фази лечење подразумева операцију, комбиновано зрачење и хемотерапију. Срећом, далеко је већи број оних које се оперишу док је болест још на почетку.

"Код оних пацијената код којих је дијагностикована болест у раној фази могу да се ураде мањи оперативни захвати, конизација, што је у ствари скидање грлића материце", објашњава доктор Александар Јуришић.

Лекари подсећају на велики значај превенције, дијагностиковања колпоскопским прегледом и најпоузданијим - Папаниколау тестом.

"Наш центар са Републичком комисијом планира да се максимално ангажује на спровођењу скрининга у 2013. години, да он у постпуности оживи. Основни тест за скрининг је Папаниколау, а подвргнуте су жене од 25 до 65 година живота", каже директор Клинике за гинекологију и акушерство Александар Стефановић.

Однедавно, у домовима здравља постоји водич добре клиничке праксе. Намењен је пацијентима - за едукацију, али и лекарима, којима олакшава посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи