Читај ми!

Школе обележавају Светог Саву

Већина школа у Србији светосавске приредбе одржава данас, пошто је слава Свети Сава у недељу. Свети Сава је духовни отац нашег народа, цркве и историје, много тога не бисмо имали да нисмо имали Светог Саву, поручио патријарх Иринеј.

Школска слава Свети Сава званично се обележава 27. јануара. Како тај датум пада у недељу, у већини школа у Србији светосавске приредбе одржавају се данас, што је препорука и Министарства просвете. Свети Сава се у школама обележава као радни, али ненаставни дан. Данас су додељене и светосавске награде.

У Основној школи "14. октобар" министар Жарко Обрадовић отворио је нову мултимедијалну учионицу.

У Влади Србије додељене су светосавске награде васпитним институцијама и појединцима за посебан допринос развоју образовања и васпитања.

Ове године највише признање Министарства просвете понело је 20 ђака, студената, високошколских и других образовних установа у Србији.

Патријарх српски Иринеј, дан је провео са младим талентима, ученицима Математичке гимназије.

Патријарх је поручио да од Светог Саве почиње историја српске културе, духовности, цркве, побожности и пуне свести о националном имену и достојанству.

"Свети Сава је духовни отац нашег народа, цркве и историје. Много тога не бисмо имали да нисмо имали Светог Саву", рекао је патријарх након што је пресекао славски колач и освештао жито.

Патријарх је, обраћајући се ученицима и запосленима у Математичкој гимназији, рекао да је веома важно што српски народ слави Светог Саву од својих најранијих времена, а да је он човек који је и за време свог земаљског живота сматран светим.

Према његовим речима, таквим су га сматрали наш народ и црква, али и суседни народи, пре свега, Грци. Свети Сава је, додао је патријарх, приликом својих путовања био уважаван и поштован као велика црквена личност, а имао је и друге квалитете вредне поштовања и дивљења.

У Центру "Сава" вечерас у 20 часова биће одржана Светосавска академија под називом "Потомци Светог Саве", уз пренос на Другом програму РТС-а.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи