Читај ми!

Елвира Ковач: Заштитити новинаре

У земљама чланицама Савета Европе постоје новинари који нису безбедни и који су често лаке мете и жртве кривичних дела, због чега је неопходно гарантовати им ефективну заштиту, поручила посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач.

Посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач, у једној од дебата на зимском заседању Парламентарне скупштине СЕ, рекла је да у земљама чланицама Савета Европе (СЕ) постоје новинари који нису безбедни и који су често лаке мете и жртве кривичних дела, због чега је неопходно гарантовати им ефективну заштиту,  саопштено је из Скупштине Србије.

"Ми, политичари, морамо озбиљно да размотримо специфичне потребе везане за безбедносно законодавство. Морамо да гарантујемо ефективну заштиту за свакога, а поготово за људе који раде свој посао", додајући да ће конкретни кораци који се могу предузети против извршилаца насилних кривичних дела допринети слободи медија и безбедности новинара, навела је Ковач у јучерашњој расправи о извештају на тему стања слободе медија у Европи.

Посланица је, као овлашћени представник Европске Народне партије, истакла да су слобода медија и безбедност новинара неопходни услови демократије, због чега се новинарима мора обезбедити да могу да раде слободно и безбедно, пише у саопштењу из Скупштине Србије.

У данашњој расправи о извештају о родној равноправности, усклађивању пословних и породичних обавеза и подела одговорности, Ковач је указала да међу земљама чланицама СЕ има оних које јесу, али и оних које још нису увеле подељено породиљско одсуство између оба родитеља.

"У свим нашим земљама морамо успоставити адекватно плаћено породиљско одсуство, које би делила оба родитеља", навела је Ковач и додала да је потребно и уравнотежавање зарада током животног циклуса, укидање неједнакости у платама и подстицање женског предузетништва, као и равномерно учешће мушкараца и жена на највишим позицијама и местима доношења одлука.

Према њеним речима Европска Народна партија се залаже за будућност у којој ћемо заједничким радом успети да елиминишемо неједнакости и дискриминацију с којом се суочавају жене, како у пословном, тако и у приватном животу.

У раду јануарског заседања, које се завршава данас, учествовала је и стална делегација Скупштине Србије, у којој су, поред Ковач, били и Наташа Вучковић и Весна Марјановић из ДС, Милош Алигрудић из ДС С-а, Светислава Булајић из ЛДП-а, Владимир Илић и Саша Миленић из УРС-а, социјалисти ђорђе Милићевић и Стефана Миладиновић и Александра Ђуровић из СНС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи