Читај ми!

Руси помажу разминиравање у Србији

Више од 20 милиона долара, које је Руска федерација издвојила за разминиравање биће употребљени да би се тај процес наставио, каже Предраг Марић. Цела сума намењена је хуманитарном центру у Нишу, а за потребе разминирања прецизирао је Марић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је да ће више од 20 милиона долара које је издвојила Руска федерација за разминирање бити употребљено како би се наставио тај процес који се у Србији обавља већ годинама.

"Реч је заправо о суми која прелази 20 милиона долара која ће бити намењена хуманитарном центру у Нишу, а за потребе разминирања" прецизирао је Марић Танјугу.

Марић је напоменуо да тај део о заједничком српско-руском хуманитарном центру и заједничком тиму за разминирање егзистира већ неколико година.

"Ова средства ће бити намењена да се настави онај процес које су наше руске колеге у Србији радиле већ неколико година" подвукао је Марић.

Он је указао на чињеницу да Србија "лежи" на неексплодираним убојним средствима још од Првог светског и свих каснијих ратова и недаћа кроз које је земља пролазила и да је стога јако важно да се тај посао настави и даље те да радује чињеница да ће овог пута у том послу учествовати и српски деминери.

"Нема дана у години да се у Србији не пронађе бар десетак неексплодираних убојних средстава. Значи тога у Србији има пуно и да не помињемо колика је опасност по градјана од неексплодираних убојних средстава" рекао је Марић.

Начелник сектора за ванредне ситуације је рекао да је то случај поготово када је реч о војним аеродромима који су 1999. године бомбардовани, као што је аеродром у Нишу "где су Руси завршили велики посао практично очистивши цео аеродром".

Марић је најавио да ће се сада радити на разминирању аеродрома "Поникве" и осталих места у Србији где тих неексплодираних средстава има највише.

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је пре неколико дана да је Влада Руске Федерације одлучила да издвоји 22 милиона долара за разминиравање у Србији.

"Овај пројекат био би реализован у наредне две године у оквиру активности Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, са циљем да се очисте територије које су у интересу заједничких економских пројеката", рекао је Дачић Тањугу.

Према његовим речима, то је наставак веома успешне сарадње Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације и МУП-а Србије.

Српско-руски хуманитарни центар у Нишу намењен за брзо реаговање у случају пожара, поплава и земљотреса, почео је са радом 25. априла 2012. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи