Читај ми!

Смањен број лажних азиланата из Србије

Све већи број српских грађана се враћа из земаља ЕУ у Србију, рекао директор Канцеларије за људска и мањинска права Душан Игњатовић. Број азиланата из Србије у 2012. мањи него годину дана раније, али тај број и даље превелик, напоменула заменица комесара за избеглице у Србији Светлана Велимировић.

Директор Канцеларије за људска и мањинска права Душан Игњатовић рекао је да се у последњих 20 година у Србији одвијају значајни миграциони процеси и да се након потписивања Споразума о реадмисији све већи број српских грађана враћа из земаља ЕУ у Србију.

"Влада Србије је 2008. године прихватила да су миграције глобални проблем који захтева сарадњу на међународном нивоу. У контексту европских интеграција, суочени смо с потребом решавања питања лажних азиланата, односно грађана Србије који покушавају да добију азил у земљама ЕУ под изговором да су изложени политичком притиску у Србији", рекао је Игњатовић.

Игњатовић је на конференцији о питањима азила и реадмисије истакао да је кључни проблеми с којима се Србија суочава у области миграционе политике јесу домаћи лажни азиланти и тражиоци азила из трећих земаља који се тренутно налазе у Србији.

Према његовим речима, проблем постоји и с мигрантима из трећих земаља, који у настојању да дођу до ЕУ, остају у прихватним центрима у Србији.

"Број лажних азиланата смо успели да смањимо применом краткорочних мера попут појачане граничне контроле и увођења кривичног дела злоупотребе азила, али је неопходно применити и дугорочне мере као што је социо-економска интеграција тражилаца азила", навео је Игњатовић.

Он је нагласио да Србија има обавезу да у спровођењу миграционе политике обезбеди поштовање људских права миграната.

Заменица комесара за избеглице у Србији Светлана Велимировић истакала је да је број тражилаца азила из Србије у 2012. години мањи него годину дана раније, али и да је тај број и даље превелик за постојећи државни систем деловања у области миграција.

"Србија је пре три године усвојила Стратегију деловања у области миграција која обухвата унапређење нормативног оквира, формирање међуресорних тела која ће се бавити том проблематиком и гарантовање поштовања људски права миграната", навела је Велимировићева.

Она је додала да је неопходно и активно учешће невладиног сектора у решавању проблема из те области.

Конференцију о питањима азила и реадмисије у контексту европских интеграција организовала је Група 484 уз подршку Београдског центра за људска права, Београдског центра за безбедносну политику и Канцеларије за људска и мањинска права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи