Читај ми!

Тадић саслушан по тужби Аца Томића

Бивши председник Србије Борис Тадић саслушан по тужби Аца Томића. Пензионисани генерал терети Тадића да је као министар одбране починио злоупотребу положаја, јер је његовом одлуком пензионисан након неоснованог хапшења у акцији "Сабља".

Бивши председник Србије Борис Тадић саслушан је у Палати правде по тужби коју је 2004. године против њега поднео некадашњи шеф Управе за безбедност Војске Србије и Црне Горе Ацо Томић. Тадић је на саслушање дошао у пратњи неколико припадника свог обезбеђења.

Тадић је рекао да је 2003. године био у праву када је као министар одбране пензионисао Томића.

"Наравно да не мислим да сам погрешио. Ако кажем да је нормално да сам потпуно у праву онда не мислим да сам погрешио, што је и логично", рекао је Тадић новинарима испред Палате правде.

Упитан о могућности да поступак ускоро застари пошто је тужба поднета пре готово 10 година, Тадић је одговорио да "нема никакав однос према томе".

"Одазивао сам се на позиве суда и у другим случајевима, чак сам плаћао казне. Ниједног тренутка док сам био председник Србије ни једним својим актом нисам суспендовао рад правосудних институција, напротив, подстицао сам их", рекао је Тадић.

Тадић је одбио да одговори на питање да ли је постојао правни основ за пензионисање Томића рекавши да би то требало да утврди суд.

Томић данас није дошао на саслушање у истрази јер је, како је рекао његов адвокат Горан Петронијевић, у последњих седам дана у болници због срчаних проблема.

Петроноијевић је новинарима рекао да је поступак могао апсолутно да застари крајем марта или почетком априла.

"Тадић је одугловачио поступак 10 година и крио се иза имунитета и зато прети апсолутна застарелост. Ако суд буде поступало брзо и ефикасно, као у неким другим случајевима, постоји теоретска могућност да поступак не застари", рекао је Петронијевић.

Судија ће после саслушања одлучити да ли ће покренути истрагу против Тадића.

Томић је тужио Тадића јер га је 2003. године, током акције "Сабља", као министар одбране без овлашћења пензионисао и тако омогућио његово хапшење. У тужби је навео да је Тадић током ванредног стања, уведеног после убиства премијера Зорана Ђинђића, као министар одбране ван својих овлашћења донео указ о ванредном пензионисању Томића.

Томићев адвокат Горан Петронијевић рекао је да је Тадић то урадио да би Томића могла да ухапси цивилна полиција, а не војна, и додао да је указ о пензионисању могао да донесе само председник тадашње СРЈ.

 Генерал је у тужби навео да су га бивши тужени функционери неосновано повезали са земунским кланом и ухапсили супротно прописима због чега је провео 100 дана у притвору.

Због неоснованог боравка у притвору Томићу је касније исплаћена материјална одштета од око шест милиона динара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи