Мићуновићев "Дијалог с јавношћу"

Професор Драгољуб Мићуновић каже да у Србији постоји "флексибилан однос према истини", због чега је важно сачувати документа која сведоче о прошлом времену.

Скоро четврт века, професор Драгољуб Мићуновић учествује у политичком и јавном животу наше земље. Све време је, каже, у дијалогу с медијима који доприносе формирању става јавности. У два тома књиге "Дијалог с јавношћу", објављено је 200 изабраних интервјуа.

Разговор са новинарима за професора Драгољуба Мићуновића увек се подразумевао. Давао је интервјуе за домаће и стране медије у тридесетак земаља, и то у својству председника странке, народног посланика, председника парламента, шефа делегација у значајним међународним делегацијама.

"Ми смо усмена култура и према документима имамо лежеран однос и самим тим мало флексибилнији. Сматрао сам да савременици у јавном животу оставе документе, на шта ће се будући историчари ослоноти", каже Мићуновић.

За разлику од мемоарског, често несигурног сликања догађаја, интервјуи су ближи дневничким записима, зато је њихова документарна вредност већа. Њих не можете мењати чак и када откријете ситне заблуде којима сте били склони, кађе професор Мићуновић.

"Имао сам више оптимизма  али за мене често заблуда јер су ствари ишле спорије. Што се тиче поноса и сам сам изненађем доследношћу јер оно што сам пре 25 година говорио, то говорим и данас и то мисли већина наших грађана. Морамо да се реформишемо да будемо у Европи, да учимо од других народа јер смо дуго времена били ван историјских токова и да тога будемо свесни", каже Мићуновић.

То је поука за будућност из овог дела које представља документ прошлости, допринос нашој историји и култури.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи