Читај ми!

Казне за аеродром због пробијања буџета

Аеродром "Никола Тесла" и бивши генерални директор тог предузећа Бојан Кришто осуђени су на новчане казне од 1,5 милион динара и 150.000 динара због привредног преступа и пробијања буџета предузећа.

Привредни суд у Београду осудио је бившег генералног директора јавног предузећа Аеродром "Никола Тесла" Бојана Кришта на новчану казну од 150.000 динара. Кришто је осуђен због привредног преступа из Уредбе о начину и контроли обрачуна и исплати зарада у јавним предузећима.

Суд је осудио и Аеродром "Никола Тесла" као правно лице и казнио га новчаном казном од 1,5 милона динара због истог преступа.

На суђењу у децембру Кришто је изјавио да му није јасно зашто је оптужен за привредни преступ и пробијање буџета предузећа за 2008. годину, тврдећи да је примао 20 одсто мању плату од претходних директора.

"Те године плате су смањене свим директорима и запосленима и том мером ми смо чак уштедели милион и по евра", рекао је тада Кришто и додао да су те године плате контролисане 33 пута, а да је наводни привредни преступ откривен тек кад се дигла медијска бука да су велике плате у јавним предузећима.

Кришто је нагласио да је чак 70 одсто његове стимулације у заради ишло у хуманитарне сврхе и да му није јасно "која је поента овог суђења".

Према писању медија, Кришто је као директор аеродрома 2008. године примао око 800.000 динара плату, док је на данашњем суђењу рекао да сада ради у предузећу "Банат група" за 100.000 динара.

За тај привредни преступ запрећене су искључиво новчане казне од 5.000 до 200.000 динара. За правно лице прописана је казна од 30.000 до 3.000.000 динара, која се плаћа из средстава предузећа.

Пријава против Кришта и аеродрома "Никола Тесла" тужилаштву је поднета у фебруару 2009. године. Налази су претходно показали да је Програм пословања ЈП Аеродром "Никола Тесла" за 2008. годину "пробијен" за око 6.000.000 динара.

Кришто се терети да је по ступању на функцију генералног директора издејствовао промене унутрашњег Правилника о организацији и систематизацији послова, међу којима је и спорна одредба која даје могућност увећања зараде менаџмента предузећа кроз периодичне стимулације, годишње стимулације и стимулације за увећање вредности предузећа.

Изменама и допунама правилника је утврђено да одлуке о исплати све три врсте стимулација, за радника предузећа, доноси непосредни руководилац - директор делатности, а за менаџмент предузећа који чини 10 директора и за запослене у кабинету генералног директора, доноси генерални директор.

Окривљени и Прво основно тужилаштво у Београду које је суду поднело оптужни предлог против њих имају право да уложе жалбу на ту пресуду Вишем привредном суду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи