Читај ми!

Прва жена свештеник у Београду

Први пут у историји Београд добио жену свештеника из Словачке евангелистичке цркве, јавља Верска информативна агенција. Свештеник Ана Петрак почела је да води београдску парохију и рекла да се нада да ће испунити очекивања верника.

Словачка евангелистичка црква је за свог свештеника у Београду именовала Ану Петрак која је и прва жена на тој функцији у историји Београда, јавила је Верска информативна агенција.

Петракова је, како се наводи, већ преузела дужност вођења београдске парохије, док је досадашњи словачки свештеник у Београду Владимир Ивичјак премештен у Бачки Петровац.

Она је до сада била свештеница у Банатској Ковачици, а познаваоци црквене историје, како се наводи, сматрају да је Петракова прва стална свештеница у историји Београда. Рођена је у сремском месту Бољевцима у општини Сурчин 1974. године.

Теологију је студирала у Братислави. Удата је и мајка две ћерке. Међу верницима важи као одмерена, стручна и добар проповедник.

Петракова је за ВИА изјавила да се нада да ће испунити очекивања верника и своје цркве. Она је рекла да схвата да ће њено именовање некима деловати "револуционарно" и да јој бити потребно нешто времена да буде прихваћена. Жели, како каже, да сарађује са другим верским заједницама српске престонице, за што је лично спремна додавши да хришћани имају много тога заједничког.

Словачка евангелистичка црква у Србији има око 49.000 верника и 25 свештеника. Међу њима је пет жена. Устав цркве не забрањује да жена буде и бискуп. Сматрају да је то у складу са Христовим учењем о потпуном изједначавању мушкараца и жена.

Када садашњем бискупу крајем идуће године истекне мандат, нека од свештеница ће имати прилику да се кандидује.

Ова црква, као и већина протестантских цркава, има жене у свештенству већ двадесетак година, а у Немачкој их је неколико и на функцији бискупа.

Православна и Католичка црква, као и бројне мале верске заједнице, из теолошких разлога одбијају могућност женског свештенства, преноси ВИА.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи