Читај ми!

Помоћ родитељима тешко оболеле деце

Заштитник грађана ће подржати предлог да родитељи са тешко оболелом децом добију статус неговатеља, изјавила за РТС Тамара Лукшић Орландић. Заменица заштитника грађана за права детета истакла је да је идеја да се родитељима надомести плата због скраћеног рада.

Заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић Орландић изјавила је да ће омбудсман подржати предлог да родитељи са тешко оболелом децом добију статус неговатеља.

Тамара Лукшић Орландић је гостујући на РТС-у нагласила да ће 1. фебруара имати састанак са представницима удружења како би се направило решење које је одрживо и рекла да је потребно 30.000 потписа да би се захтев поднео Скупштини Србије. 

Заменица заштитника грађана за права детета је нагласила да су још 2009. године поднели захтев да се у Закон о финансијској подршци породицама са децом, уведе посебан додатак за породице са тешко оболелом децом.

"Без обзира што та деца добијају додатак за туђу негу и помоћ, сматрамо да је потребна финансијска помоћ породицама, али тада је из надлежног министарства стигао одговор да не знају колико тешко оболеле деце има и колико би то новца захтевало из буџета", рекла је заменица омбудсмана.

Лукшић Орландић је подсетила да актуелни Закон о раду предвиђа да родитељ тешко оболелог детета може да буде са дететом до пете године, односно да има право на боловање.

Међутим, болести као што је Батенова, истакла је Лукшић Орландић, почињу да се манифестују тек у трећој, четвртој години и тада родитељ треба да направи тежак избор да ли ће радити или напустити посао.

"Закон даје могућност да родитељ ради скраћено, али тада добија умањена средства, пола плате. Наша идеја је била да држава родитељима надомести ту другу половину плате. Такође смо предложили да се уведе статуса родитељ-неговатељ, јер то иде у корак са настојањима државе да деца не буду у институцијама", рекла је Лукшић Орландић.

Она је додала да нема разлога да хранитељ има финансијску помоћ, а да родитељ нема за неговање тешко болесног детета.

За разлику од Србије, истакла је Лукшић Орландић, Хрватска је овај проблем решила и они имају 2.500 родитеља са тешко болесном децом који добијају око 35.000 динара месечно што је, како каже, мање од милион евра на годишњем нивоу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи