Читај ми!

Сведочанство српске духовности

У Патријаршији Српске православне цркве представљена књига под називом "Свети Сава у руском царском летопису".

У сусрет Савиндану, у Патријаршији Српске православне цркве представљена је књига под називом "Свети Сава у руском царском летопису". Да у Руској летописној историји постоје извесни српски листови знали су донедавно ретки научници.

Сведочанство наше духовне прошлости на српском и руском језику, објавио је Завод за уџбенике.

Најзначајније стране, посвећене Србима, говоре о првом српском архиепископу, Сави Немањићу. У 105 страна илуминација, са више од 300 призора у њима, исликан је цео живот Светог Саве. То је највећи ликовни опус посвећен нашем светитељу, просветитељу, писцу, дипломати.

"Вероватно је то поштовање долазило и толико места заузело у књизи благодарећи Ивану Грозном, који је своје порекло водио од Јакшића наших и сам је вероватно увидео колика је величина те личности и благодарећи њему заузео је велики број страница тог монументалог дела", рекао је патријарх српски Иринеј.

Изнете су све важне чињенице из живота државе и цркве. Стране почињу родословима српских владара преднемањићког и немањићког периода, а завршавају се Косовским бојем.

"Да у овом делу постоје извесни српски листови знали су само ретки научници, историје уметности пре свега, и русисти, али други нису знали. Приређивач ове књиге три деценије је покушавао да открије ту тајну и ево Срби у овом летопису имају бројне хронолошки сређене стране", рекао је приређивач књиге Милован Витезовић.

Министарство културе откупиће значајан број ових књига, обећао је министар Братислав Петковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи