Читај ми!

Ускоро више официра за везу

Србија ће ускоро имати више официра за везу, посебно са земљама где постоји висок ниво размене полицијских информација и земљама у којима живи српска дијаспора, најавио премијер Ивица Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ће Србија ускоро имати више официра за везу, посебно са земљама где постоји висок ниво размене полицијских информација и земљама у којима живи српска дијаспора.

"У наредном периоду ће број деташираних официра за везу Србије бити већи", рекао је Дачић, подсећајући да тренутно имамо три официра за везу у Будимпешти, Москви, Букурешту и у неколико међународних организација.

Дачић је на састанку представника МУП-а са официрима за везу и представницима страних земаља у Србији нагласио да број официра за везу зависи од буџета.

Представљујући тим формиран за међународну сарадњу, премијер је рекао да су добре стране такве сарадње између осталог одржавање и оснаживање билатералних односа земаља, а непосредни контакти кључни фактор за сузбијање криминалитета.

Официрима за везу је поручио да је потребно да у извесним ситуацијама имају више разумевања у размени информација као и да је потребно време за спровођење одређених процедура, при чему ће, додао је, непосредни квалитетни односи довести до помака на успостављању поверења.

Дачић је подсетио да је први састанак официра за везу у Србији одржан у фебруару 2009. године, а да је значај међународне сарадње полиција уочен пре једног века, односно 1914. године када је у Монаку одржан први међународни конгрес који је био зачетак стварања Интерпола.

"Данас је међународна сарадња неминовност због разних облика извршења кривичног дела, а први официр за везу стигао је у Београд из Швајцарске 2000. године. Сада је тим међународне сарадње проширен, јер постоје нови видови криминала који захтевају интензивнију размену искуства и у коме се губе локални елементи појединих кривичних дела", рекао је Дачић.

Официре за везу је позвао да сарађују са МУП-ом и поручио им да Србија нема шта да крије када је реч о борби против криминала, корупције и раду МУП-а.
"Хвала вам на успешној сарадњи, јер је у свакој конкретној полицијској акцији допринос официра за везу велики", поручио је премијер.

Државни секретар у МУП-у задужен за међународну сарадњу Владимир Божовић истакао је поред осталог да је међународно полицијска сарадња приоритет за Србију, као и да је подигнута на виши ниво за шта постоји јака политичка воља.

Божовић је додао да је интерес Србије да обезбеди стабилно безбедносно окружење и уједно указао на различите облике међународног криминала.

"Да би полиција била корак испред, мора да уложи додатне напоре. Зато је неопходно да међународна сарадња омогући полицијама широм света да раде заједно", рекао је Божовић.

Божовић је замолио официре за везу за помоћ око израде стратегије за борбу против корупције и криминала коју ће, како је навео, усвојити Скупштина Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи