Читај ми!

Почаст српским војсковођама

Славним српским војсковођама Живојину Мишићу, Петру Бојовићу и Павлу Јуришићу Штурму, поводом годишњица њихових смрти на Новом гробљу у Београду одата почаст. Венце су положили представници Владе, Војске Србије, Града Београда, удружења грађана и потомци.

Представници владе, Војске Србије (ВС), удружења грађана и потомци обележили су и одали почаст на Новом гробљу у Београду славним српским војводама Живојину Мишићу и Петру Бојовићу и армијском генералу Павлу Јуришићу Штурму.

Традиционално комеморативно окупљање почело је код гроба војводе Мишића, на који су венац положили државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић, у име Владе Србије и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

У име Београда, венац је положио заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић, а почаст војводи Мишићу и 92 године од његове смрти обележили су и преставници неколико удружења грађана.

Потом је комеморативна церемонија уследила и код гробова војводе Петра Бојовића и генерала Штурма.

Живојин Мишић рођен је 20. јула 1855. године у Струганику код Мионице. У Првом светском рату командовао је операцијом у Колубарској бици, другој великој победи Срба над аустроугарском војском.

Приликом пробоја Солунског фронта Мишић је био начелник Врховне команде.

Војвода Бојовић, рођен 16. јула 1858. у Мишевићима, у Првом светском рату јануара 1916. именован је за начелника штаба Врховне команде.

Предузео је Нишку операцију и избацио непријатеља из Прокупља и Ниша 11. октобра 1918, а на челу Дунавске дивизије је 1. новембра те године ушао у ослобођени Београд.

Генерал српске војске у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. Јуришић Штурм рођен је 22. августа 1848. у Згоржелцу (Лужица). У балканским ратовима командовао је Дринском дивизијом која се истакла у Кумановској бици.

У Првом светском рату био је на челу Треће армије чијим залагањем је спречен продор аустроугарских трупа у Србију чиме је генералу Степи Степановићу и његовој Другој армији омогућио победу у Церској бици. То је била прва победа Антанте над Централним силама. Учествовао је у операцијама 1914. чија је последица била победа у Колубарској бици.

Сва тројица преминула су у Београду, Мишић 20. јануара 1921, Јуришић 14. јануара 1922, а Бојовић 19. јануара 1945. године и сахрањени су на Новом гробљу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи