Читај ми!

Промене у начину предавања на факултетима

Потребно је развити модел континуираног усавршавања универзитетских наставника, сматрају професори и Министарство просвете. Систем "испоручивања знања" треба да се замени моделом подршке у учењу студената, рекао државни секретар Радивоје Митровић.

И професори и ресорно Министарство, сматрају да је потребно развити модел континуираног усавршавања универзитетских наставника. Зато су Министарство просвете, стручни тим за реформу високог образовања и Темпус канцеларија у Србији, организовали трибину "Усавршавање и компетенције универзитетских наставника и сарадника", а актуелно питање поделили на шеснаест тема.

Сваки професор универзитета дужан је да непрекидно побољшава своје наставничке компетенције. Потребно је дефинисати ко може да предаје у високим школама струковних студија и створити законски оквир за универзитетски центар за усавршавање наставника.

Чланица Тима за реформу високог образовања Јасмина Николић каже да „наставник пре свега мора да буде добар човек, а онда и отворен за промене".

Асистент Факултета за физичку хемију Александар Јовић подсећа да је наставнику потребно само да има докторат.

"То је на жалост у овом нашем тренутном систему једини потребан и довољан услов да бисте били наставник", каже Јовић.

Од професора се, осим да буду врсни научници, у последних десетак година од када траје реформа, очекује да буду добри организатори, менаџери, предузетници.

Председник Националног савета за науку и технолошки развој професор Вера Дондур рекла је да је жеља да се бави само науком и да наставници држе два или три часа недељно неостварива.

"Они из младе генерације ће морати драматично да промене стање", рекла је Дондур.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Радивоје Митровић рекао је да је потребно да се систем "испоручивања знања" замени са моделом подршке у учењу студената.

О актуелним темама расправљало се на округлим столовима. Професорима су најинтересантнија била питања компетенције, методологије, информационе писмености. О законским питањима нико није расправљао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи