Читај ми!

Колика је цена испита у Србији

Истраживање Београдске отворене школе показало да има корупције на факултетима, да испит кошта у просеку 300 евра и да студенти не знају како се троши новац од школарина и такси.

Београдска отворена школа спровела је истраживање које је показало да је корупција присутна на факултетима у Србији. Испит, у просеку, кошта 300 евра, али се мито углавном не нуди директно професору, већ посреднику. Истраживање које је обухватило 1.800 студената показује и њихово велико незадовољство због недовољне транспарентности како се троши новац од такса и школарина.

Студенти пред камерама нерадо коментаришу постојање корупције на факултету. Поједини кажу да је то стара прича, други, опет, у то не верују.

Велики број студената се плаши да пријави корупцију, пре свега јер не верују институцијама. Највећи број њих корупцију би пријавио студентском парламенту.

"Мали број студената би желео да пријави декану или ректору неки коруптивни акт коме су присуствовали, зато што не верују да ће то бити процесуирано или да ће бити заштићени", објашњава Михајло Гајић из Београдске отворене школе.

Где има дима, вероватно има и ватре, каже некадашњи ректор, а данас декан Електротехничког факултета у Београду Бранко Ковачевић.

"Студент који је дао мито исто одговара као и онај који је узео. Ако их ухвате, треба најстроже санкционисати, студенте истерати са универзитета, професоре санкционисати. То је као у здравству Хипократова заклетва. Просто, то девалвира цео систем и целу идеју", сматра Ковачевић.

Према истраживању Правног факултета у Београду о перцепцији корупције, више од 80 одсто студената не би никада подмитило професора, 53 одсто њих мисли да корупције има, док је 3 одсто студената признало да је било умешано у неки вид корупције.

У обрачун са тим проблемом факултети не могу сами.

Декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић каже да је оно што недостаје процесуирање.

"Та корупција за коју се прича није детектована. То не може радити институција, то морају да раде надлежни органи. У том делу има простора за већи ангажман", рекао је Аврамовић.

У инспекцији кажу да месечно у просеку добију десетак пријава о корупцији на факултетима, сваку од њих прослеђују полицији. Ипак, до сада ни један случај мита није потврђен.

Начелник Просветне инспекције Велимир Тмушић сматра да је проблем што се то доказује само на лицу места и апелује на учеснике у корупцији да одмах пријаве корупцију, а не да дају новац, па онда да пријави.

Посредници су понекад старији студенти или запослени у администрацији факултета. Последњи случај откривене корупције била је афера Индекс на факултету у Крагујевцу 2007. године. Оптужено је чак 87 особа, а иако је прошло 5 година, тај поступак још увек нема судски епилог.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи