Читај ми!

Срби путују све више, а троше мање

Милијарду људи је прошле године путовало у иностранство. Туристи су путујући потрошили хиљаду милијарди долара, а највећи део тог новца остао је у Европи, која је туристички најатрактивнија. И Срби путују све више, али на путовањима троше мање него пре кризе.

Светска туристичка организација забележила је прошле године апсолутни рекорд по броју путовања. Милијарду људи путовало је у иностранство, што је у поређењу са 2011. годином пораст од 20 милиона. И Срби све више путују, али на путовањима троше мање него пре кризе.

Милијарда туриста је путујући потрошила хиљаду милијарди долара. Највећи део тог новца остао је у Европи, јер је она и даље туристички најатрактивнија.

Страст савременог човека да путује социолози виде као нову тековину глобализације.

"То је позитивна тековина. Људи због нових медија, нове комуникације и приступачног превоза све више се опредељују да непосредно упознају друге културе и обичаје", каже социолог Слободан Цвејић.

Повећање броја туристичких путовања објашњава се и економским оснаживањем неких великих држава.

У туристичким агенцијама тврде да кад год нека земља доживи привредни раст и економски просперитет, њени грађани почну много више да путују.

"Желе да виде нешто ново, па и да шопингују. Сведоци смо тога да је Европа пуна странаца, пре свега Индонежана, Бразилаца, Руса. Дакле, туристи су из многољудних земаља које су доживеле просперитет у економском смислу", објашњава Александар Сеничић из асоцијације туристичких агенција "Јута".

Све више туристичких путовања упркос кризи економисти објашњавају културним променама. Путовање је, како кажу, постало приоритет, а када је нешто приоритет, онда се за то увек нађе пара. 

"Људи почињу да троше мање на друге ствари да би могли да путују. То је посебно карактеристично за жене које су најпријемчивије за модерне токове", тврди економиста Горан Николић.

Након задовољавања основних животних потреба, на листи приоритета савременог човека је улагање у образовање деце и ваншколске активности, као што је учење страних језика и бављење спортом.

Одмах после тога дођу путовања и то она кратка, неколико пута годишње.

Савремени човек себи не може да приушти луксуз одласка на дугачки годишњи одмор, јер ако га недељама нема на послу, а све функционише као да је он ту, послодавац може да се запита да ли је он уопште неопходан.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи