Читај ми!

Патријарх Иринеј у посети Грузијској цркви

Поводом прославе јубилеја Грузијске православне цркве премијер и председник парламента Грузије организовали пријем коме је присуствовао и патријарх српски Иринеј. Патријарх српски истакао важну улогу патријарха Грузије.

У оквиру прославе јубилеја Грузијске православне цркве, председник владе Грузије Бидзин Иванишвили и председник грузијског парламента Давид Усупашвили организовали су пријем коме је присуствовао и патријарх српски Иринеј, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Патријарх српски Иринеј борави у четвородневној посети Грузији поводом прославе 35. годишњице устоличења и 80 година од рођења патријарха Грузије Илије.

Тим поводом, патријарха српског и друге високе званице јуче су примили председник владе Иванишвили и председник грузијског парламента Усупашвили, док је дан раније свечани пријем организовао и председник Грузије Михаил Сакашвили.

Патријарх Иринеј је јуче заједно са члановима делегација осталих православних цркава пристиглих на прославу јубилеја грузијског патријарха Илије, посетио и Универзитет "Свети Андреј Првозвани" у Тбилисију.

На свечаности отварања научне конференције патријарх српски је истакао важну улогу патријарха Грузије, који је, како је навео, скоро четири деценије дугом патријарашком службом обележио једну значајну епоху.

"Јубилеј је утолико већи, јер је патријарх Илија управљао црквом у изузетно тешким временима за грузијски народ. У овој духовној радости сви треба да стремимо ка духовном јединству свих православних, које се данас и овде огледа у учешћу многих представника помесних православних цркава", рекао је патријарх Иринеј.

Како је наведено, поред патријарха Грузије Илије, скупу су присуствовали и васељенски патријарх Вартоломеј и митрополит чешки Христофор.

Поводом јубилеја, и патријарх Грузије Илија организовао је у четвртак пријем за делегације православних помесних цркава које ће учествовати у свечаностима планираним за сутра.

Патријарх српски, у чијој пратњи је и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, као и остали гости, током боравка у Тбилисију посетили су и музеј "Симон Џанаши", као и Национални музеј уметности у којима су имали прилику да се упознају са богатим уметничким наследјем Грузије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи