Читај ми!

У околини Параћина 35 оболелих од жутице

Од септембра у Параћину регистровано 35 оболелих од заразне жутице. Највише оболелеих у селу Дреновац код Параћина.

Центар за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље у Ћуприји регистровао је од септембра до данас 35 оболелих од заразне жутице у параћинској општини.

Од вирусног хепатитиса А болује 26 особа из Дреновца код Параћина где је септембра прошле године забележен први случај, четворо оболелих је из Голубовца, двоје из Сикирице, а по један из Параћина, Ћуприје и Београда.

Епидемиолог Завода за јавно здравље у Ћуприји Горан Радовановић рекао је да је, по евиденцији те установе, последњи оболео житељ села Сикирица код Параћина, који је често одлазио у Дреновац да помаже особи која пати од дијабетеса.

"Том приликом долазио је у контакт са својом тетком која је из Београда. У разговору са оболелим сазнали смо да се она разболела пре месец дана и да се вратила у Београд како би се јавила свом лекару. Њен случај убраја се међу оболеле у епидемији у Дреновцу", објаснио је Радовановић.

На Инфективном одељењу Опште болнице у Ћуприји је троје оболелих од жутице. Осим у параћинској и ћупријској општини, у осталим општинама Поморавског округа за сада нема оболелих.

На подручју Поморавског округа епидемије заразне жутице није било 12 година, а зараза се циклично јавља на шест до седам година.

Претпоставља се да је епидемија пренета из села Мозгово код Алексинца.

У општини Алексинац од почетка лета прошле године од заразне жутице оболело је више од 100 особа.

Заразна жутица спада у болести прљавих руку, а симптоми су висока температура, главобоља, малаксалост и мучнина, док је период инкубације око месец дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи