Читај ми!

Тесла, јунак и инспирација

Седам деценија после смрти Николе Тесле, у Њујорку се окупљају највећи познаваоци дела тог научника. Тесла постао својеврсна икона савремене културе и нека врста популарног визионарског јунака који је инспирација и уметницима и научницима.

На Божић 1943. године у Њујорку је умро један од најзначајнијих изумитеља Никола Тесла. У хотелу "Њујоркер", у којем је Тесла провео последњих десет година живота и где је преминуо, седам деценија касније одржава се меморијална конференција "Зашто је Тесла важан?".

Највећа светска имена – познаваоци дела Николе Тесле, професори универзитета, научници који су на неки начин истраживали дело генијалног Тесле или су се, у научном смислу, користили његовим најзначајнијим патентима и изумима, у Њујорку на Меморијалном скупу ујединиће идеја о отварању новог музеја.

Директор Музеја "Никола Тесла" Владимир Јеленковић рекао је да ће ту, између осталих, бити председница Тесла научног центра за Лонг Ајленд, Џејн Олколм, која ради на томе да се то имање откупи, а да се последња Теслина лабораторија, која је још увек жива и постоји, сачува и преточи у нови музеј.

"Биће ту и Мек Имнен, чувени блогер човек који је сакупио више од милион долара намењених подизању тог будућег Теслиног музеја", рекао је Јеленковић.

На њујоршком скупу београдском Теслином музеју који већ шест деценија баштини личну заоставштину научника, која је уврштена у Унесков регистар "Памћење света", биће уручено признање за дугогодишњи допринос промоцији Теслиног дела.

"То је оно због чега се осећамо заиста задовољно и поносно, о чему сведочи чињеница да смо до сада на негде од стотину изложбених поставки у преко 20 земаља на четири континента, од Кине, САД, Канаде, Аустралије, па до великог броја европских земаља имали негде близу милион посетилаца", истиче Јеленковић.

Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић рекао је првог дана коференције да велики српски научник персонификује најпозитивније црте српског националног идентитета и да може да послужи као узор у тренутку када нација настоји да дефинише своје место у свету који се мења.

Иначе, изложбени простор Теслиног музеја у Београду годишње посети више десетина хиљада поштовалаца дела генијалног изумитеља. Све то говори да је Никола Тесла постао својеврсна икона савремене културе и нека врста популарног визионарског јунака који је инспирација и уметницима и научницима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи