Читај ми!

Финале емисије "Шљивик"

Завршена још једна сезона емисије "Шљивик" на РТС-у. Титулу "Чувар народне баштине" освојили Вионера Пауновић из Неготина, Милан Вашалић из Банатског Великог Села, мушка певачка група КУД "Младост" из Готовуше и КУД "Рашка" из Рашке.

У завршници јединствене музичке емисије Радио-телевизије Србије "Шљивик" одлучени су победници такмичења за ову годину и носиоци титуле "Чувар народне баштине".

Престижну титулу "Чувар народне баштине" у финалу емисије освојили су Вионера Пауновић из Неготина, Милан Вашалић из Банатског Великог Села, мушка певачка група КУД "Младост" из Готовуше и КУД "Рашка" из Рашке.

Више од 600 учесника серијала борило се за улазак у финале, а жири је одлучио победнике.

Стручном жирију професору етномузикологије на Факултету музичке уметности у Београду Димитрију Големовићу и директору Националног ансамбла "Коло" Радојици Кузмановићу, у финалу се придружио и Чедомир Марковић.

У категорији Изворне певачке групе такмичили су се мушка певачка група из Готовуше и две женске певачке групе: "Црнућанке" из Црнуће и певачка група из Брвенице. "Чувар народне баштине" је мушка певачка група КУД-а "Младост" из Готовуше.

Три млада свирача: Недељко Томаш (гајде) из Сивца, Стефан Радовановић (дуга фрула) из Метовнице и Милан Вашалић (дипле) из Банатског Великог Села, доказали су својим пласманом у финале да свирање на народним инструментима има будућност у Србији. Престижну статуу и титулу "Чувара" понео је Милан Вашалић.

Уз пратњу Народног оркестра РТС-а, под управом Владе Пановића, наступили су вокални солисти Невена Чиплак из Доњег Крњина, Вионера Пауновић из Неготина и Владимир Митровић из Крушевца. Најбоља солисткиња је Вионера Пауновић.

У последњој категорији Народне игре у узбудљивој завршници за престижну титулу борили су се КУД "Раванград" из Сомбора, КУД "Шумадија" из Горњег Милановца и КУД "Рашка" из Рашке, а ловорике су припале групи из Рашке.

Финално вече својом музиком су обогатили Дечији хор РТС-а, хор "Колибри", Национални ансамбл "Коло" и маестрални Слободан Тркуља.

Серијал "Шљивик", који су уређивали Светлана Азањац и Душан Шуклетовић, водила је Кристина Раденковић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи