Читај ми!

Европске шансе за трансплантацију

О трошку државе, пацијенти из Србије од фебруара могу да се оперишу у Бечу, каже за РТС државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић. Сарадња са "Еуротрансплантом" требало би да почне у марту, најавио Ђукић.

Министарство здравља очекује да ће у фебруару почети сарадња са АКХ болницом у Бечу и да ће пацијенти из Србије моћи о трошку државе тамо да се оперишу. Сарадња са "Еуротрансплантом" требало би да почне у марту, најавио је државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић.

 

Ђукић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је први корак ка потписивању уговора са АКХ болницом у Бечу 22. јануар. "Тада одлазимо на Конгрес 'Еуротранспланта' где ћемо добити још неколико формалних смерница како да то реализујемо, искрено верујем у фебруару месецу", објашњава Ђукић.

Сарадња са "Еуротрансплантом" требало би да омогући да најхитнији пацијенти добију органе на време, тако да се преузимају све активности "које стратешки и једино воде ка 'Еуротранспланту' и побољшању квалитета тансплантационе службе", каже Ђукић.

Тимови који ће бити укључени у трансплантације срца су четири пута одлазили у Загреб, а развијена је и регионална сарадња, каже државни секретар и додаје да ће бити изнајмљен и стан у Лондону.

Финансијски разлози овај пут неће бити изговори, истиче Ђукић, наводећи да је "пребачено скоро двадесет милиона динара клиничко-болничким центрима и установама које ће бити ангажоване за донор програме."

Према речима Ђукића, циљ је да се струка што боље и што успешније организује, Клинички центар ће добити нови, млади тим.

"Енергичне људе, способне да тридесетогодишње искуство трансплантационих тимова преточе у један озбиљан систем, да то не буде спорадична ствар, да не буде ствар промоција појединаца", напомиње Ђукић.

"Сарадња са 'Еуротрасплантом' требало би да почне у мају месецу. То је шанса да наши грађани буду на листи приоритета грађана Европске уније да имају исту шансу да добију срца и плућа за одређене тешке и критичне индикације као грађани Беча. Наша деца неће више морати да буду предмет скупљања донација по медијима", закључио је Ђукић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи