Читај ми!

Завршили факултет, чекају дипломе

Издавање диплома студентима траје дуго. Тај процес мора бити ефикаснији, а додатак дипломи треба издавати и на енглеском језику, што закон онемогућује, кажу на београдском Универзитету.

Иако је протеклих месеци издато неколико хиљада диплома, тај процес би требало да буде далеко ефикаснији, кажу на Универзитету у Београду. Најважније је да факултети и универзитет уједначе критеријуме и да се поштује оно што је договорено, наглашавају у Ректорату најстаријег и највећег универзитета. Студенти и професори истичу да је издавање домаћих диплома велики проблем.

У претходном периоду издавање је успоравало недостатак одговарајућих компјутерских програма. Сада су факултети набавили софтвере који им омогућавању да електронски попуне документацију.

"Универзитет и ректорат то повлаче и после провере шаље Ковници новца која званично и штампа дипломе. Тако да се надам да ће то убудуће бити далеко једноставније и лакше", каже проректор Универзитета у Београду Нада Ковачевић.

Студенти опомињу да је потребно да се и додатак дипломи издаје и на српском и на енглеском језику, а не као што је сада случај - само на српском.

"Препрека је, колико смо ми обавештени, заправо у Закону. Закон дефинише да се не могу издавати таква документа и на страном језику, и заправо ће морати да се уради нека измена Закона, али то ћемо видети са правницим како заправо треба да се уради правилно", објашњава студент проректор Иван Шашић.

У Ректорату кажу да ће они који су дипломирали у иностранству убудуће мање чекати на признавање диплома.

Неке земље и универзитети имају другачији систем школовања, другачији систем студирања са великим бројем изборних предмета. Потребно је да те дипломе буду усклађене са називима, звањима и занимањима у Србији, као и са тржиштем рада.

"Постоји неусаглашеност новог начина школовања са новим називима различитих звања која и сада издајемо, са занимањима и старим називима која ми имамо у нашој земљи, са систематизацијом тих занимања, тако да све то предстоји прво да урадимо и за нас па ће онда бити једноставније и признавање ових страних диплома", наглашава Нада Ковачевић.

Надлежни најављују усвајање националног оквира квалификација и нови шифрарник занимања, на шта се чека пет година. Национални савет за високо образовање је у обавези да у најкраћем могућем року донесе оквир квалификација, после чега Министарство просвете треба да уради свој део посла.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи