Читај ми!

Комеморација жртвама Рације у Чуругу

У Чуругу код Новог Сада одржана комеморација жртвама злогласне Рације 1942. током које су мађарски фашисти побили и под лед Дунава и Тисе бацили више хиљада грађана Новог Сада, Бечеја, Србобрана и још 12 места из Шајкашке области.

Комеморација жртвама злогласне Рације, током које су 1942. године мађарске фашистички окупатори побили и под лед Дунава и Тисе бацили више хиљада људи одржана у месту Чуруг у војвођанској општини Жабаљ.

Комеморација је одржана код зграде такозваног Топаловог магацина у Чуругу, где су положени венци и одржан парастос.

У Чуругу је током Рације побијено 30 одсто тадашњег становништва, а у Топаловом магацину је 1942. године стрељано више од 500 Чуружана.

На комеморацији је најављено је да ће председници Србије и Мађарске подржати оснивање дуго најављиваног Музеја жртвама Рације, који ће бити смештен управо у Топаловом магацину.

Амбасадор Мађарске у Београду Оскар Никовиц изјавио је на помену да
на таквим догадјајима ништа не би требало рећи, јер "жалости боље припада ћутање".

"Злочин се не може накнадно избрисати, узалудно би било тражити образложења и оправдања за убиства невиних. Сви ми који смо наследили ову историју осећамо стид и саучешће с породицама жртава. Стојим овде и молим за опроштај", рекао је Никовиц.

Он је оценио да је дошло време за "историјско помирење" српског и мађарског народа.

Саветница председника Србије Томислава Николића, Јасмина Митровић Марић рекла је на комеморацији да су становници Чуруга "задали председнику домаћи задатак".

"Топалов магацин ће постати музеј, јер је то наша цивилизацијска дужност. Имаћете подршку оба председника, српског и мађарског", истакла је Митровић Марићева.

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић поручио је да жртве не смеју бити заборављене и подржао идеју о оснивању музеја. Међу жртвама Рације највише је било Јевреја, Срба, Рома, као и грађана других националности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи