Читај ми!

Божићна посланица, Србији потребан мир

У времену друштвених потреса Србији најпотребнији мир, рекао у божићној посланици патријарх српски Иринеј и позвао припаднике српског народа, ма где у свету живели, да не забораве свој језик и веру. Патријарх указао и на тежак положај српског народа на Космету.

Патријарх српски Иринеј поручио је да је Србији у времену друштвених потреса најпотребнији мир и позвао припаднике српског народа, ма где у свету живели, да не забораве свој језик и веру.

У божићној посланици поглавар Српске православне цркве Иринеј указао је на тежак положај српског народа на Косову и Метохији и на проблеме са којима се суочавају верници Охридске архиепископије у Македонији.

"Божић је дан радости и за народ Светога Саве расут вољно и невољно по свим меридијанима од Европе до Америке и Аустралије. Очински бринући позивамо вас да не заборавите своју православну веру и свој језик, да не заборавите богомоље и гробове својих предака...", рекао је патријарх Иринеј у Патријаршији у Београду.

Говорећи о Србима на Косову и Метохији, патријарх Иринеј поручио је да данас, на стоту годишњицу ослобођења Косова и Метохије у Првом балканском рату, треба "положити наду у Господа".

"Мајке, запамтите и научите децу своју да би они научили децу своју да је изгнани јеврејски народ скоро 20 векова чекао дан повратка земљи отаца својих, а српски народ пет векова чекао ослобођење старе Србије", рекао је Иринеј.

"Поучени речима псалмопојца и ми ускликнимо: 'Ако заборавим тебе, Косово и тебе, Метохијо, нека ме заборави десница моја", рекао је патријарх.

Обраћајући се Србима на Косову и Метохији, Иринеј је подсетио да је Божић "дан којим почиње и васкрсење", као и да васкрсења нема без страдања.

Говорећи о Охридској архиепископији, Иринеј је рекао да македонске власти и даље држе затвореног архиепископа Јована и да тамошњим верницима није загарантована слобода вере.

"Нажалост, у овој јубиларној години слободе хришћанског исповедања вере управо та слобода ускраћена је нашој браћи и сестрама припадницима Охридске архиепископије, чијег поглавара, архиепископа Јована, држе заточеног у тамници они који већ више деценија не дозвољавају да ризу Христову, безбожном руком раздерану, поново саставимо", рекао је Иринеј.

Патријарх је рекао и да у данашњем времену изгледа као да је све на продају, па и људско достојанство, и позвао све људе да покажу више добре воље једни према другима.

"Само они људи који се помире и са богом и са људима могу наћи мир у својој души и једино такви људи су истински миротворци", поручио је Иринеј и истакао да 2013. годину дочекује са више наде и оптимизма.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи