Читај ми!

Студенти желе да се врате у Србију

Организација српских студената у иностранству одржава годишњу скупштину. Најзаступљенија тема, поред процедуре признавања диплома, већа ажурност надлежних институција како би се млади у што већем броју враћали у Србију.

На преласку између две године, српски студенти у иностранству одржавају годишњу скупштину. Форуми и дискусије односили су се не само на признавање диплома, што би требало да буде далеко ефикасније него до сада, већ и на већу ажурност надлежних институција како би се млади у што већем броју враћали у Србију.

Пошто је дипломирала европско и међународно право у Енглеској, завршила шестомесечну праксу у делегацији Европске уније, Јована Вуковић тренутно тражи посао и одговарајући мастер за наставак школовања, вероватно опет у Европи.

"Увек сам желела да имам неке везе са Србијом, било радећи у неким међународним организацијама, или код нас. Мене највише занима наша мисија у Бриселу, јер сам завршила академију у Бриселу", наводи Јована.

Студенти кажу да је велики проблем онима који су целе основне студије завршили у иностранству, јер, на пример, не могу да користе стипендије Фонда за младе таленте за мастер и докторске студије у иностранству.

"Дипломирао сам на Харварду. Уписао сам постдипломске студије у Лондону, али нисам успео да обезбедим стипендију зато што сам изопштен из овог система због школовања у Америци", наводи дипломац Харварда Лука Бабић.

Организација српских студената у иностранству има три и по хиљаде чланова који студирају на најпрестижнијим светским универзитетима. Потребно им је, пре свега, брже признавање диплома.

"Чула сам да је лакше проћи кроз процедуру ради наставка студија него ради запослења. Оно што ми желимо јесте да они који желе да се врате у Србију могу да се запосле без икаквих проблема, а не да пролазе кроз разне процедуре која могу да трају и више од годину дана", наводи Јована Вуковић.

Ова организација, како наводе, има добру сарадњу са Српском академијом наука и уметности , а Универзитет у Београду им уступа салу за одржавање скупштина. Од разговора са представницима Министарстава доста очекују. Због тога ће, кажу, у наредном периоду бити много присутнији у јавности.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи