Читај ми!

Бесплатни уџбеници и ове године

Ђаци од првог до четвртог разреда основних школа ће и ове године добити бестплатне уџбенике. План је да се овај пројекат прошири и на наредне генерације уколико економске околности то буду дозволиле, наводи министар просвете Жарко Обрадовић.

Подела бесплатних уџбеника наставиће се и ове године за ђаке од првог до четвртог разреда основних школа, а план је да се прошири и на наредне генерације када то дозволи економска ситуација, саопштио је министар просвете Жарко Обрадовић.

Обрадовић је агенцији Бета рекао да сматра да се тај пројекат показао као веома добар, и да су пре свега задовољни родитељи јер тако штеде новац.

Прошле године Министарство је обезбедило бесплатне уџбенике за четири генерације основаца или укупно 303.500 ђака, на шта је потрошено 750 милиона динара.

Поједине општине обезбедиле су уџбенике и за старије основце, а ђаци у Београду су добили по два комплета: један за школу, а други за учење код куће.

Говорећи о зарадама просветних радника, Обрадовић је оценио да ће плате одразити реалност економске ситуације у Србији.

"Плате ће бити повећане два одсто што је недовољно, али ће стизати на време. Исплатићемо и Светосавске и јубиларне награде, а покушаћемо и да једнократно исплатимо неки износ", рекао је министар.

Напоменуо је да просветни радници заслужују веће плате, али то није могуће док се ситуација не поправи. Министар није задовољан ни улагањима у просветну инфраструктуру.

"Ми ћемо од кредита Европске-инвестиционе банке за 2013. годину потрошити 15 милиона евра за унапређење услова у школама. Негде ће се поправљати кровови, прозори, тоалети, негде ће се набављати опрема, а негде ће се градити и нове школе. Кроз пројекат са Банком Савета Европе биће уложено и у студентске и ученичке домове", рекао је Обрадовић.

У 2013. просвету очекују и нови прописи, у области основног и средњег образовања, образовања одраслих, као и о уџбеницима. То су закони које је припремила претходна влада, а сада теба и да се ускладе са накнадно усвојеном Стратегијом развоја образовања до 2020. године.

"Влада ће се о њима изјаснити почетком године. Хоћемо да те законе ускладимо са стратегијом, да их још једном прочитамо и да их у Скупштини усвојимо на пролеће", навео је Обрадовић.

Министар очекује и нови закон о студентском организовању, а видеће се има ли потребе за измене закона о високом образовању. Ради се и на припреми акционог плана за примену Стратегије развоја образовања до 2020. године.

"Сваке године би требало да се из стратегије нешто примењује. Циљ нам је свеобухватан развој образовања у Србији, као и што већи број високообразованих", поручио је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи