Читај ми!

Какви су нам услови за рађање деце?

Србија се нашла на 54. месту листе најпожељнијих земаља за рађање деце, коју је саставио британски лист "Економист". Швајцарска на првом месту.

На листи најпожељнијих земаља за рађање деце коју је саставио британски Економист Србија се налази на 54. месту од укупно 80 рангираних земаља.

Швајцарска ће у 2013. години бити најпожељнија земља за рађање деце, показало је истраживање Економиста.

На другом месту је Аустралија, за њом следе три нордијске земље, Норвешка, Шведска и Данска, а у првих десет су још су још Сингапур, Нови Зеланд, Холандија, Канада и Хонгконг.

Холандија је једина земља из еврозоне која је међу првих десет на листи. САД који су пре две и по деценије био најпожељнија земља за живот сада су на 16. месту и деле га са Немачком, најјачом економијом у ЕУ.

Боље рангиране од ова два економска дива, од 11. до 15. места су Финска, Ирска, Аустрија, Тајван и Белгија.

Од осталих снажнијих економија, Јужна Кореја је на 19. месту, Израел на 20, Француска на 26, а Велика Британија на 27. месту.

Међу земљама које се убрзано развијају, Кина је на 49. месту, а Бразил на 37, док је Русија тек на 72. месту.

Словеније је најбоље рангирана од земаља бивше Југославије, најбоље је рангирана Словенија, која је на 32. месту. После ње је Хрватска на 46. и Србија на 54. месту. Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија нису на листи.

Занимљиво је да је, упркос дужничкој кризи Грчка 34, док се Шпанија са највећом стопом незапослености у еврозони, налази на релативно високој 28. позицији.

У златној средини су Аргентина и Куба, које су заједно на 40. месту. Многољудне државе, Индија и Индонезија, налазе се на 66. односно 71. месту, а ратом захваћена Сирија је на 73. месту. На последњој, 80. позицији је Нигерија.

Међу земљама Европске уније, истраживање је као најгоре место за рађење показало Бугарску, а међу земљама бившег Совјетског Савеза које су се нашле на листи, најслабије је рангирана Украјина (78. место).

У групацији постсовјетских република, Казахстан је пласиран за два места слабије од Русије (на 74. месту), а најбоље је прошла Естонија која је на 44. месту.

САД некада на првом месту

Економист је направио поређење са сличном листом магазина Ворлд из 1988. године на којој се нашло 50 земаља, али која се није ослањала на истраживање већ на предубеђења.

Тада је Америка била на првом, Француска на другом, Западна Немачка на трећем, а до 10. места су следили Италија, Канада, Јапан, Хонгконг, Велика Британија, Шведска и Холандија.

Бивши Совјетски Савез био је на 21. месту, Југославија тек на 38, док је на зачељу био Зимбабве.

Економист је напоменуо да је своје истраживање обавио озбиљно, узимајући у обзир објективне детерминанте квалитета живота у једној земљи.

Неке од детерминанти су могућност да се заради, али и безбедност од криминала, поверење у јавне институције и могућност да се води здрав породични живот.

У обзир је узето и то чему се становништво одређене земље може надати у будућности.

"Користили смо економска предвиђања Европске уније до 2030. године, што је отприлике доба када ће деца рођена у 2013. години доћи до пунолетства", наводе у британском листу.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи