Читај ми!

Јавном сервису треба стабилно финансирање

Услов да Јавни сервис обавља своју улогу јесте да има финансирање које је независно и које је стално, каже представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић. Економска криза не сме бити изговор за лоше стање у медијима и лош однос према медијима, упозорава Мијатовићева.

Нова Влада гарантоваће слободу медија у сваком погледу, а држава треба да се, у најскоријем року, повуче из медија, рекао је потпредседник Владе Александар Вучић после састанка са представницом ОЕБС-а за слободу медија Дуњом Мијатовић.

Вучић је захвалио на понуђеној помоћи и предлозима око реформе јавног сервиса, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Током прве посете Београду, Мијатовићева се састала са премијером Ивицом Дачићем, а у Таковској 10 разговарала је са челним људима РТС-а. Гостујући у емисији Око, говорила је о главним проблемима са којима се суочава Јавни сервис.

Да би новинар био слободан, држава мора на прави начин да уради свој део посла, поручује представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић. Економска криза не сме бити изговор за лоше стање у медијима и лош однос према медијима.

"Да би Јавни сервис могао да обавља своју улогу наравно да мора имати финансирање које је независно и које је стално. Не мислим да држава ради довољно у Србији да би се обезбедило финансирање на прави начин. Знам да је претплату веома тешко прикупити. Мора се наћи боље решење", рекла је Мијатовићева.

Од сличне бољке пате скоро сви јавни сервиси у региону, истиче представница ОЕБС-а. Подсећа, међутим, да је плаћање претплате обавеза која не може зависити од појединачне воље грађана.

"Грађани морају схватити да то није избор, већ нешто што се мора, као и све остале дажбине, мислим да постоји доста неразумевања зашто је потребно плаћати претплату, не зато што вам се свиђа или не свиђа програм него зато што је то обавеза" рекла је Мијатовићева.

Канцеларија ОЕБС-а организоваће сутра у Београду медијску конференцију југоисточне Европе, која ће окупити око 200 међународних и регионалних новинара и медијских стручњака.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи