Читај ми!

Палијативна јединица у Зрењанину

У зрењанинској болници "Др Ђорђе Јовановић" отворена јединица за палијативно збрињавање. Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће тај сегмет збрињавања најтеже оболелих пацијената бити развијен у још 28 средина.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић отворила је у зрењанинској болници "Др Ђорђе Јовановић" јединицу за палијативно збрињавање и најавила да ће тај сегмет збрињавања најтеже оболелих пацијената бити развијен у још 28 средина.

"Задовољство ми је да учествујем у том значајном кораку за палијативно збрињавање пацијената и помоћ породицама којима је оно заиста неопходно због дужине, тежине болести и деликатности ситуације самих пацијената" рекла је министарка.

Палијативно збрињавање је приступ којим се побољшава квалитет живота пацијената суочених са неизлечивом болешћу, као и њихових породица, кроз превенцију и олакшавање патњи путем раног откривања и непогрешиве процене и лечења бола и других проблема - физичких, психосоцијалних и духовних.

Пројекат "Развој палијативног збрињавања у Србији" заједнички је пројекат Министарства здравља и Европске уније који финансира ЕУ.

Министарство је за јединицу у Зрењанину одобрило четири милиона динара.

Како је Ђукић Дејановић објаснила, појам палијативно збрињавање подразумева период од постављања дијагнозе па све до момента жалости за изгубљеном особом.

"Имала сам прилику да разговарам и са првим пацијентима и тај духовни моменат и тимска подршка тим људима где лекар и медицинска сестра дају знање и вештине, али и психолог, социјални радник и волонтери дају онај други сегмент који значи и духовну подршку и јесте комплетан и одличан модел за друге", навела је Ђукић Дејановић.

Директорка болнице Гордана Козловачки навела је да је Светска здравствена организација дефинисала појам палијативног збрињавања као обезбољавање пацијента, кроз специфичну терапију и као помоћ у неиздрживим симптомима, које пацијент не може да трпи.

"То су најчешће малигнитети, болести везане за мождани систем, циркулацију, срце, локомоторни систем и углавном за кретање и наравно пост трауматска стања, значи тешке последице повреда која захтевају дужи хоспитални третман", објаснила је Козловачки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи