Читај ми!

Хуманост Нишлија на делу

Породице оболелих којима је неопходна трансплатација најчешће траже помоћ од локалне заједнице. Поједине институције бесплатно уступају јавне површине, рекламне паное или учествују у организацији хуманитанрних концерата. Тако је за Нишлије Коњички клуб организовао хуманитарну акцију.

Немаштина и тежак живот погађају последњих година и људе који се лече од различитих болести, јер поједине процедуре и лекове морају да плате. Због недостатка органа или компликованих захвата, поједине трансплантације ткива и органа раде се само у иностранству. За то је потребно много новца, па породице оболелих траже донаторе да би на време прикупиле неопходну помоћ. 

Нишлији Михајлу Милановићу отац је дао бубрег пре четири године. Због дијабетеса и слабовидости у инвалдиској је пензији која је прошлог месеца била 12.300 динара. Скупе лекове и инсулин, Михајло чува ван фрижидера, јер је му је пре неколико месеци искључена струја, због дуга од 840.000 динара.

Михајло, трансплантирани пацијент волео би, како каже да има струју да живи као сав нормалан свет.

И породици 15-тогодишње Алескандре Динић, која болује од церебралне парализе, помоћ је неопходна. Ускоро је чека транплантаација матичних ћелија у Бечу која кошта 10.000 евра.

"Била бих најсрећнија да имам довољно пара, да не тражим помоћ. За њу бих све учинила само да може самостално да стане на своје ноге и да сама хода", каже Александрина мајка Миона Николић.

Породице најчешће новчану помоћ траже од локалне заједнице. Пошто у општинским и градској каси за те намене нема много пара, надлежне институције бесплатно уступају јавне површине, рекламне паное или учествују у организацији хуманитанрних концерата.

Владимир Војводић из нишке општине Медијана каже да, када људима помогну и када се процедура лечења заврши, људи се јаве да захвле, јер им то много значи. 

За Нишлије којима је помоћ за трансплантацију неопходна, Коњички клуб из околине Ниша је организовао хуманитарну акцију. Четири пута недељно,  заинтерсовани могу да јашу за 100 динара по кругу, а организатори очекују да прикупе 300.000 динара помоћи.

Председник Удружења дијализираних и трансплантираних Ниш Милован Стојановић каже да је небитна је свота, битно је да су се људи сетили да помогну другима колико могу.

Иако прецизних података нема, транпланатцију органа у Србији чека око 2.500 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи