Читај ми!

Штета за дан, деценије за обнову

Отклањање штета после пожара кошта од 15 до 29 евра по хектару. На то треба додати и трошкове пошумљавања. После пожара на пожариштима страда читав биљни и животињски свет, а екосистем и микроклима су озбиљно доведени у питање, упозоравју стручњаци.

Сваке године у пожару изгори у просеку 1.660 хектара шумске грађе. Само отклањање штете по хектару кошта од 15 до 29 евра, а на то треба додати и трошкове пошумљавања. Пошумљавање површина које су прошле године изгореле у околини Краљева, због овогодишњих суша изгледа као Сизифов посао.

Брдо Цава изнад Краљева, огољено пожаром од прошле године, било је издашно станиште ситне дивљачи, али сада ту хране више нема ни за птицу. Читаво лето, људи који по згаришту пребирају дрво за огрев нису видели ни змију.

Драган Луковић, који ту купује дрва, каже да на згаришту наилазе само на мртве животиње и мале корњаче. "Ту још има само инсеката и неких малих животиња које се крећу. Ово је сада извор заразе", прича Луковић.

Драматична слика пожаришта је и из ваздуха. Око 700 хектара црних површина је само у околини Краљева. Екосистем и микроклима, озбиљно су доведени у питање, упозоравају из "Србија шума".

Извршни директор "Србија шума" Предраг Алексић објашњава да се мења водни и ваздушни режим. "Пустиња је то, то је неплодно земљиште. Потпуна је катастрофа", истиче Алексић.

На опожареним падинама Гоча терен се још увек чисти. Промењени климатски услови одужили су пробијање прилазних путева, а онда и пошумљавање. Радници "Србија шума" пролетос су засадили неколико стотина нових засада, али их је суша летос потпуно уништила.

Посао се ових дана мора поновити. Цена новог пошумљавања по хектару коштаће око 2.000 евра. Исечена грађа покриће само трошкове сече изгорелих стабала. До купаца се, међутим, тешко долази.

Милош Недељковић, који ту купује дрва објашњава како је терен тежак, да је тешко за рад и веома ризично.

Санирање последица шумских пожара најтеже је у Ибарској клисури и на Жељину.

"Ту је мало неприступачнији терен и имамо прилично проблема, не можемо да нађемо извођача, већ су три тендера била расписана, тако да морамо смишљати нове методе и начине како ћемо ту површину урадити", каже директор "Србија шума" у Краљеву Божимир Пендић.

По законима природе оголеле површине морају бити пошумљене за највише три године, а да би имали шуму и њен живот као што је био, требаће најмање 50 година. У новим климатским условима и дуже.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи