Читај ми!

Патријарх на скупу мира у Сарајеву

Патријарх српски Иринеј учествује у раду међународног скупа о миру у Сарајеву. Живети заједно јесте будућност, а будућност тражи вољу за мир, прихватање, поштовање и поверење, рекао патријарх. У Храму рођења пресвете Богородице служио литургију.

Наша будућност је живети заједно, назив је Међународног сусрета за мир који се одржава у Сарајеву у организацији заједнице Светог Еђидија. Овај највећи међународни скуп заједништва ове године у знаку је дијалога челника великих светских религија са водећим европским и међународним представницима из света културе и друштва. На скупу учествује више од четири хиљаде представника цркава и верских заједница из целог света. Међу њима је и српски патријарх Иринеј.

Српски патријарх учеснике је поздравио на четири језика.

"Живети заједно јесте будућност, а будућност тражи вољу за мир, прихватање, поштовање и поверење. Народи БиХ и суседних земаља прошли су многе патње и имали много жртава. То се чува у трајном сећању али не као позив на одмазду већ као опомена за будућност", рекао је патријарх Иринеј.

Да ће овај скуп остати упамћен као један од најважнијих догађаја у новијој историји Сарајева, сматра поглавар исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић. Учесницима се обратио на енглеском језику.

"Наш избор је мир а не рат, не тероризам, усмерени смо ка искреном помирењу, искреном миру", рекао је Церић.

Председник јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци говор је отпочео речима да ће се учесницима обратити на свом језику.

"Надам се да ми нећете замерити што ћу у свом граду говорити на свом језику, бошњачком, српском, хрватском", истакао је Финци.

На скупу је прочитана и порука папе Бенедикта 16. а испред католичке цркве учесницима се обратио кардинал Винко Пуљић.

"Окупили смо се да покажемо да је суживот могућ и да је то будућност коју можемо пожелети човечанству", рекао је Пуљић.

Пре почетка скупа патријарх српски Иринеј служио је литургију у Храму рођења пресвете Богородице у Сарајеву, уз саслужење представника делегација Васељенске, Александријске и Руске патријаршије и епископа Српске православне цркве.

"Имам слободу да са овог светог места, пре свега представницима црквене јерархије и свој браћи упутим апел да се потрудимо да Сарајево не остане без хришћана. Ово је древни хришћански град", рекао је патријарх, после молитве за мир.

Патријарх Иринеј је истакао да хришћани имају исто Јеванђеље које се чуло и током синоћње молитве и многе друге истине које су јединствене.

"На томе би требало да градимо нашу будућност", истакао је патријарх српски, захваливши домаћину, кардиналу Винку Пуљићу, што је уприличио мису поводом међународног сусрета за мир. Кардинал Пуљић је захвалио посебно на присуству српског патријарха који, како је рекао, носи поруку мира.  

Патријарх је потом прошетао улицама Сарајева сведочећи на тај начин вековно прсуство православних у овом граду, а уједно и јеванђељску жељу за изградњом заједничког живота у миру и љубави, саопштено је из Митрополије добробосанске.  

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи