Читај ми!

Повратак у школу

Око 900 хиљада ђака враћа се у школске клупе. Почетак школске године скоро два и по месеца распуста тешко ће пасти ђацима, па стручњаци позивају на стрпљење. Поједини синдикати просветних радника најављују протест.

После два и по месеца одмора, око 900 хиљада ђака је поново у школским клупама. Неки од синдиката просветних радника већ су најавили протест. Министар Жарко Обрадовић очекује да после ребаланса буџета синдикати потпишу протокол који предвиђа повећање октобарске плате за два одсто.

Док су током лета учионице биле празне, школска дворишта била су места за разбибригу – дружење, рекреацију, па и одмарање. Помисао на обавезе, код многих изазива отпор и нервозу.

Ђаци кажу да већ осећају притисак због обавеза које су пред њима, напомињући да ће се због топлог времена тешко натерати на учење.

Они млађи, прибојавају се петог разреда, и обимнијег градива. Кажу да би волели да има више спорта и учења кроз игру.

Повратак раду, чак и после много краћег одмора, ни одраслима не пада лако. То не заборављају наставници, па ће, кажу, имати стрпљења. То саветују и родитељима.

"Врло често чујемо како родитељи плаше децу. Е, сад је почела школска година, нема игре, дружења и томе слично. Наравно, тако ћемо створити отпор према школи. Школа је место где ће бити дружења, нових љубави, где ће овладавати новим знањима, новим вештинама", напомиње школски психолог Гордана Косановић.

На школским састанцима договарају се новине, како би деци школа била занимљивија. Најављује се више учења у природи и практичне примене градива.

Директорка ОШ "Михајло Петровић Алас" у Београду Весна Недељковић сматра да је примена функционалног знања најважнија, тако да се планира посета музејима и позориштима, амбијентална настава.

"Нама локација иде на руку, па се могу посећивати Калемегдан или Студентски парк, Кнез Михајлова улица, али у сврху знања и примене знања у оквиру света око нас, природе и друштва, историје или било ког другог предмета, додаје Недељковићева.

Почетак и ове школске године у знаку је незадовољства просветара.

Зоран Костић из Министарста просвете и науке поручује да свако нека тражи своја права, али у складу са законом.

"Нема једнодневне обуставе рада, тога нема у закону и ја упозоравам да се то не ради. Једночасовна опомена је оно што могу да раде, у многим школама то није ни најављено", каже Костић.

Школско звоно данас се неће огласити само у школи у Турековцу крај Лесковца. Због реновирања, ђацима те школе година почиње 10. септембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи