Други покушај за студенте

На Београдском универзитету за други уписни круг остало је 520 места. У Нишу има два пута, а у Новом Саду три пута више слободних места него у Београду.

Други уписни рок за бруцоше на државне факултете почиње у понедељак, 3. септембра и трајаће до 20. септембра. Млади се и у овом року надају пре свега месту на буџету, а самим тим и месту у студентском дому.

На Београдском универзитету за други уписни круг остало је 520 места. У Нишу има два пута, а у Новом Саду три пута више слободних места него у Београду. Додатна квота од два одсто буџетских места предвиђена је за студенте из дијаспоре, националне мањине и студенте са хендикепом.

Бранко Ковачевић, ректор Универзитета у Београду каже да је ово можда најбоља година одкако је на месту ректора, јер се око 10 одсто повећало интересовање за Универзитет у Београду.

"Можда ће овај задњи резултат са Шангајске листе да допринесе нешто већем интересовању страних студената, пре свега, из земаља које имају ограничене квоте. То су земље као што су Индија, Кина, Турска, које имају развијене економије, мале су уписне квоте и онда студенти траже неке престижне универзитете у свету да студирају", каже Ковачевић.

Страни студенти плаћају школовање, а у овом тренутку их се у Београду школује око хиљаду и по. У Нишу нема места на медицини, а готово су сва попуњена и на Филозофском факултету.

Томислав Павловић, проректор Универзитета у Нишу каже да на нишком универзитету има 1.020 слободних места. Највише на буџету има на Машинском, а за студирање по основу самофинансирања на Економском факултету.

Младе у Крагујевцу осим медицине, највише интересују прирородне науке, хотелијерство и туризам.

"Највећи број слободних места остао је на Правном факултету, нешто више од 130 ссамофинансирајућих места је преостало, и на Економском факултету где имамо још 80 слободних самофинансирајућих места", каже Оливера Милошевић Ђорђевић, проректор Универзитета у Београду.

Према истраживању Инфостуда, готово 90 одсто испитаника планира да се пресели у неки од универзитетских центара. На врху листе жеља бруцоша су студентски домови. Живот под истим кровом са колегама за њих је важан сегмент осамостаљивања.

Ту је и најповољнија цена смештаја и исхране у мензама јер трошкове покрива студентска стипендија или кредит. А професори кажу да је добро што је ове године већи број буџетских места, али се морају градити и студентски домови јер готово четири деценије није изграђен ни један нови дом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи