Излаз из депресије уз стручну помоћ

Неуроза и депресија све већи проблем младих у Србији. Годишње, око хиљаду малолетника у психијатријским установама. На њихов настанак може да утиче наслеђе, средина, породица. Исход није предвидив, али благовремено препознавање и лечење могу да смање ризик од компликација.

У психијатријским установама у Србији годишње се болничи лечи око хиљаду малолетника. Амбулантно неколико пута више. Најчешћи разлог су неуроза психоза, депресија. На њихов настанак може да утиче наслеђе, средина, породица. Исход није предвидив, али благовремено препознавање и лечење могу да смање ризик од компликација.

Пре два и по месеца у Београду је отворено Одељење за старије адолесценте - прво те врсте у Србији, за ургентно психијатријско збрињавање младих од 14 до 18 година.

Први саговорник екипе РТС-а у Центру за адолесценте Клинике "Др Лаза Лазаревић" била је тринаестогодишња Милка из Шапца која живи у дому у Књажевцу. Само је каже од другара тражила цигарету, а онда је полиција довезла на ово одељење.

"Изашли смо напоље и онда сам ја трађила цигару да ми дају и нису ми дали, ја сам почела да их гађам камењем и онда је дошла хитна, после хитне, полиција", каже Милка.

Осаманестогодишњи Миленко из Панчева је на Клиници, због тога што је, како каже, разбио тастатуру и звучник Станимиру, који му је претио да ће га задавити.

У Одељењу за ургентно психијатријско збрињавање адолесцената, једином те врсте у региону, примењују се специјализовани приступ третирању психијатријских болести.

"Нама се упућују адолесценти после појаве акутног душевног поремећаја, рецимо слушних халуцинација, суманутих и суицидалних идеја и покушаја самоубиства неуспелог и у таквом стању ми у интензивном психијатријском амбијенту и третману доведемо у склад ментални живот таквог пацијента до нивоа тзв. стандардне болничке неге", рекао је проф. др Милутин Ненадовић, директор Клинике "Др Лаза Лазаревић".

Душевна болест је болест као и свака друга болест, оне се углавном наслеђују или су урођене, а у 20 одсто случајева условљене су и сиромаштвом, нередовним контролама и узимањем терапије.

"Ми смо у прилици данас да применимо расположиву терапију, углавном лекове и да се то стање побољша, поправи, неке од ових дусевних поремећаја могуће је и излецити после првог налета", каже Ненадовић.

За све то потребна је пуна сарадња породице и лекара.Свако четврто дете које затражи помоћ психијатра болује од депресије, а депресија, треба нагласити, није само нерасположење или меланхолија, већ озбиљан здравствени проблем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи