Читај ми!

Има ли несташице лекова?

Чланицама групације произвођача лекова препоручено да повуку потписе са Протокола са РЗЗО, пошто Протокол предвиђа умањење цене лекова за 10 одсто. Док апотекари и пацијенти тврде да одређених лекова нема, из РЗЗО-а поручују да се не праве залихе јер несташице нема и неће је бити.

И поред тога што су произвођачи лекова прихватили да смање цене за 10 одсто, Групација произвођача лекова препоручила је својим чланицама да повуку потписе са Протокола који су потписали са Републичким заводом за здравствено осигурање.

Групација тврди да РЗЗО не поштује протокол и евро обрачунава по курсу од пре 15 месеци, када је износио 99 динара.

Истовремено, апотекари и пацијенти тврде да одређених лекова нема, и да недостају и поједини лекови за кардиоваскуларне болеснике. Иако за многе лекове постоје замене, неке од њих не могу да се уведу у постојећу терапију.

Милана Дучић, из Апотека "Београд", каже да се најчешће се траже Ласикс, кога тренутно нема.

"Постоји Флуросемид који може да га замени. Има Лопиона од два милигарама, нема од четири и осам. То је такође из кардиоваскуларне групе. Нема неких лекова за неуролошке болеснике", каже Дучићева.

Директор Клинике за кардиологију КЦ Србије доктор Петар Сеферовић сматра да је назначајнији недостатак Ласикса, који представља основу у лечењу пацијената са срчаном слабошћу, али каже да постоје замене које болесници могу да употребе.

Из Републичког завода за здравствено осигурање поручују грађанима да не праве залихе, јер несташице, кажу, нема и неће је бити.

"Несташице лекова нема. Сваки лек има адекватну замену на листи, и у овом тренутку тржиште је потпуно снабдевено лековима. РЗЗО је проширио листу лекова који се издају на рецепт, који сутра ступа на снагу, и та листа је проширена за 47 медикамената", наводи Сања Миросављевић из РЗЗО-а.

Радна група коју чине представници Владе Србије и Завода најављује да ће у наредном периоду ревидирати цене лекова и ускладити их са курсом евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи