Читај ми!

Правно невидљиви суграђани

Сви они који нису уписани у матичне књиге рођених јесу правно невидљива лица. Без докумената је највише Рома који живе у нелегалним насељима. Због живота на маргинама друштва, ти људи већ генерацијама не знају ни основне податке о рођењу.

Уколико буде усвојен Предлог допуна Закона о ванпарничном поступку, правно невидљиви могли би лакше да се упишу у матичне књиге рођених и тако добију лична документа. 

Правно невидљива лица су сви они који нису уписани у матичне књиге рођених. Тако, правно не постоје јер немају лична документа, право на здравствену и социјалну заштиту, образовање, политички избор нити на запослење. 

Без докумената је највише Рома, који живе у нелегалним насељима. Због живота на маргинама друштва ти људи већ генерацијама не знају ни основне податке о рођењу.

"Оно што они не могу јесте да докажу чињеницу свог рођења и да испуне захтеве које пред њих ставља закон о матичним књигама у погледу врсте и количине доказа који су неопходни", каже Ивана Станковић из НВО "Праксис".

Невладине организације указују да је решење у промени закона. Комина Сејдо из Центра за едукацију Рома и етничких заједница каже да је то једноставно решење за државу у транзицији да треба директно да се баве тим проблемом да од социјално угрожених категорија становништва направи пореске обвезнике државе Србије.

Према његовим речима, то је једино право решење.

У Србији ће први пут, уколико буду усвојене измене Закона о ванпарничном поступку, суд утврђивати и чињеницу да неко постоји. 

Сваки дан без овог закона је наставак агоније за велики број људи који не могу да се запосле, не могу да се венчају, не могу да добију пасош, не могу да гласају. Дакле, што пре то боље", каже Саша Јанковић, заштитник грађана.

Према последњем извештају УНХЦР-а, у Србији има између шест и седам хиљада неуписаних у матичне књиге рођених.

"Верујемо да би, ако сви будемо радили заједно, отишли у ромска насеља, бавили се питањем докумената, Србија могла да реши тај проблем у року од две године. Тако би постала прва балканска држава која би решила тај проблем са документима", каже Едуардо Арболеда, шеф Канцеларије УНХЦР-а у Србији.

За судски поступак утврђивања идентитета неће се плаћати такса. Суд ће све доказе и изјаве сведока проверавати на терену у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, да не би било злоупотреба.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи