Читај ми!

Дачић на челу Социјално-економског савета

Влада Србије залаже се за принцип јачања социјалног дијалога, поручио премијер Србије Ивица Дачић, који ће предводити нови састав Социјално-економског савета. Савет ће бити консултован о предлозима закона који се тичу делокруга његовог рада, што раније није био случај, рекао Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да се Влада Србије залаже за принциип јачања социјалног дијалога и да ће он предводити нови састав Социјалнo-економског савета (СЕС).

Дачић је на конференцији за новинаре, после састанка Колегијума тог трипартитног тела, рекао да ће нови савет, као и до сада, чинити по шест представника Владе, синдиката и Уније послодаваца.

Према његовим речима, Савет ће бити консултован о предлозима закона који се тичу делокруга његовог рада, што раније није био случај.

Премијер је, такође, поручио да његова улога није да "прича бајке" већ да заједно, како је рекао, погледамо истини у очи и кажемо шта можемо да урадимо, шта можемо да помогнемо као Влада, али и шта синдикати и Унија послодаваца могу да помогну држави. Зато се то и зове дијалог, нагласио је Дачић.

"Друштво не може да буде јако ако не постоји договор. Нећу да лажем синдикате, али од њих и послодаваца очекујем разумевање и предлоге како да изађемо из ове ситуације", навео је Дачић.

Премијер је рекао да је срамотно да се на право радника гледа као у периоду "првобитне акумулације капитала" и додао да то није случај у Европској унији, којој Србија тежи.

Дачић је оценио да је састанак Колегијума СЕС-а био конструктиван, што су потврдили и други учесници тог састанка: председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанaцковић, председник најутицајнијег Савеза самосталног синдиката Србије Љубисав Орбовић и лидер Уједињеног гранског синдиката "Независност" Бранислав Чанак.

Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије, каже да је задовољан што ће први пут после 11 година рада тог тела у његовом раду учествовати премијер, као представник државе.

Атанацковић да ће Савет радити оно због чега је и основан: доносити одлуке које ће помоћи Србији да изађе из кризе.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић сматра да ће учешће премијера у раду Савета ојачати улогу државе у том телу. Подсетио је да раније на седнице нису ни долазили министри иако су били чланови Савета.

Орбовић је позитивно оценио и то што ће Савет убудуће моћи да даје мишљење и ставове о будућим законима који се односе на радне односе, пре но што Влада утврди предлоге тих закона.

"Нови Социјално-економски савет ће имати много значајнију улогу и бавиће се суштинским стварима, да би се направили помаци у запошљавању и привреди", оценио је Орбовић.

Председник Уједињених гранских синдиката "Независност", Бранислав Чанак подсетио да је ово шести циклус социлајног дијалога од формирања Савета у Србији 2001. и да је тек данас први пут чуо дневни ред и плана рада, као и методологију којом ће се тај план остварити.

"То не значи да ћемо бити успешни јер су послови врло озбилни, свеобухватни и социјално осетљиви", указао је Чанак и замолио новинаре да стално контролишу рад Савета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи